Cocktailul Molotov, celebra bombă artizanală incendiară este, într-adevăr, denumită după ministrul de Externe sovietic Viaceslav Molotov, unul dintre artizanii pactului germano-sovietic din 1939 care împărţea Europa de Est în sfere de influenţă ale Germaniei naziste şi Uniunii Sovietice. Numele nu este, însă, dat pentru a-l onora pe politicianul sovietic.
Bomba incendiară denumită „Cocktail Molotov” a fost folosită pentru prima oară în timpul Războiului Civil Spaniol (1936-1939) însă celebrul nume i-a fost dat mult mai târziu. În timpul Războiului de Iarnă, mai exact, dintre Uniunea Sovietică şi Finlanda, parte a celui de-Al Doilea Război Mondial.
Finlandezii, a căror ţară a fost şi ea împărţită în cadrul Pactului Ribbentrop-Molotov, au fost atacaţi de sovietici. Numele bombei reprezintă o insultă la adresa ministrului de externe sovietic şi a pactului semnat de acesta.
În 1940, URSS s-a angajat într-o campanie de propagandă prin postul de radio de stat, prin care Viaceslav Molotov însuşi anunţa populaţia Finlandei că sovieticii vor arunca, din avion, pachete cu alimente deasupra Finlandei ca ajutor umanitar pentru ţară. În fapt, misiunea sovietică era una de bombardament.
Finlandezii au ridiculizat misiunea sovietică numind bombele invadatorilor „Coşurile de pâine Molotov”, iar atunci când au început să folosească bombele incendiare împotriva tancurilor sovietice, ei le-au numit Cocktailuri Molotov, „băutura care însoţeşte coşul de pâine Molotov”.