Arhiepiscopul Tomisului vrea să își facă mitropolie. Înaltul ierarh spune că a depus toate documentele și cere ca Dobrogea să redevină mitropolie cum a fost în secolul al V-lea e.n. Noua mitropolie ar urma să includă Arhiepiscopia Tomisului și Episcopia Tulcei dar și alte episcopii din zonă în funcție de decizia sinodului.
„Am început, am făcut demers, am înregistrat la Patriarhie, la cancelaria Sfântului Sinod, o adresă, săptămâna trecută, cu această dorinţă şi cu enumerarea argumentelor şi sigur se fac paşi în care argumentele să fie puse în lumină. N-am fost contrazis de Preafericitul care a primit această sesizare şi sigur urmează nişte trepte.
Noi nu facem mitropolia ca o fantomă dintr-o dată, ci să urmeze toate demersurile canonice care trebuie să pună în evidenţă acest scaun mitropolitan care este înscris şi în canoanele organizatorice ale sinoadelor ecumenice”, a declarat Teodosie. La întrebarea dacă doreşte să ajungă patriarh, înaltul prelat a răspuns: „Nu. Nu mi-am dorit să ajung nici ierarh, dar a fost chemarea lui Dumnezeu”.
Arhiepiscopul Tomisului a menţionat că iniţiativa reînfiinţării Mitropoliei Tomisului a avut-o din anul 2002, însă la vremea respectivă nu au existat la baza demersului suficiente informaţii despre trecut.
„Nu că vreau mitropolie. Mitropolie a fost şi trebuie să fie. A fost mitropolie înainte de prima mitropolie a Ţării Româneşti, cu 1000 de ani în urmă. Şi am avut iniţiativa aceasta din 2002. (...) S-a pierdut acest statut pentru că teritoriul a fost ocupat. N-a mai fost stăpânire creștină ci stăpânire islamică (...) În secolul V, mitropolia Tomisului avea 14 episcopii sufragane, această istorie orice popor și-ar dori să o pună în lumină. Am simțit o datorie sfântă nu pentru mine ci pentru adevărul istoric”, a mai spus Arhiepiscopul Tomisului.
Dobrogea este singura regiune a țării care nu are mitropolie. În prezent, Arhiepiscopia Tomisului face parte din mitropolia Munteniei și Dobrogei, păstorită de Patriarhul Daniel.
Editor : Adrian Dumitru