Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către România de rachete antinavă. Costul estimat: 300 de milioane de dolari

Data actualizării: Data publicării:
rachetă de croazieră
Foto: Getty Images

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea, către România, de sisteme mobile (baterii de coastă) pentru lansarea de rachete antinavă de producţie americană, la o valoare estimată de 300 de milioane de dolari. Agenţia de Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii din SUA (Defense Security Cooperation Agency - DSCA) a notificat, în acest sens, Congresul american, în vederea aprobării acestui contract, se arată într-un comunicat emis DSCA.

Conform DSCA, guvernul României a solicitat de la guvernul american achiziţionarea a două sisteme de baterii de coastă care conţin patru vehicule lansatoare, două centre de comandă, vehicule de transport şi sprijin logistic, rachete antinavă de tip NSM, sisteme de comunicaţii pentru transmiterea datelor de tip Link-16 (o reţea de legătură tactică folosită la nivelul NATO, prin care forţele armate pot face schimb de date, inclusiv imagini, aproape în timp real).

Noua valoare a contractului (circa 256 de milioane de euro) este mai ridicată decât cea estimată iniţial de MApN.

Conform MApN, costurile programului de înzestrare „Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă” (SIML), aşa cum sunt cuprinse în proiectul de lege care va fi înaintat Parlamentului, erau estimate la 200 milioane EURO, fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziţie, aşa cum va fi stabilită prin lege de Parlament.

„În urma analizei documentelor de program, a reieșit că singurul sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă complet operațional, modern, testat și livrat către forțe armate din state NATO (Polonia), și care se pliază cel mai bine pe cerințele operaționale, este sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM)”, a precizat Ministerul Apărării.

Iniţial, România estima un preţ şi mai mic, de minimum 137 de milioane de euro pentru o astfel de achiziţie, în cadrul unei licitaţii la care MApN a renunţat în favoarea achiziţiei directe, de tip guvern către guvern, a rachetelor antinavă din SUA.

Principalul contractor american este compania Rayhteon, care produce şi rachetele Patriot, recent intrate în dotarea Forţelor Aeriene Române.

O rachetă pentru „descurajarea, neutralizarea sau distrugerea navelor de suprafaţă adverse”

Conducerea Ministerului Apărării Naționale a salutat finalizarea, de către Departamentul de Stat al SUA, a procesului de evaluare a cererii României privind disponibilitatea achiziționării Sistemului de instalații mobile de lansare rachete antinavă – SIML și notificării, în acest sens, a Congresului SUA, conform procedurilor standard americane.

Conform cerințelor Forțelor Navale, parametrii SIML trebuie să permită îndeplinirea misiunii de descurajare, neutralizare sau distrugere a navelor de suprafață adverse, dar și de apărare a căilor de comunicații maritime proprii.

„Prin implementarea acestui program va fi asigurat, pe lângă sistemul propriu-zis, și pachetul de suport logistic inițial, instruirea militarilor privind folosirea în luptă a sistemului și actualizarea permanentă a bazei de date privind parametrii tactici ai țintelor”, se arată într-un comunicat MApN.

MApN informează că, pe lângă înființarea unor locuri de muncă înalt calificate, realizarea unei infuzii de capital în economia românească, și dezvoltarea unei facilități de nivel tehnologic de ultimă generație în industria națională de apărare, această achiziţie răspunde și unui interes național de securitate, astfel încât în situații de criză sau război să nu fie necesară trimiterea echipamentelor în afara teritoriului național pentru efectuarea lucrărilor de reparații sau mentenanță.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a aflat vârsta maximă pe care o poate atinge un om. Descoperirea făcută în urma celui mai amplu studiu de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...