Curtea de Conturi: ANAF a tergiversat demersurile pentru recuperarea ajutorului de stat acordat ilegal fraților Micula

Data publicării:
Sigla ANAF pe una dintre agențiile instituției din București, văzută pe
Sigla ANAF Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

ANAF a tergiversat demersurile necesare pentru recuperarea ajutorului de stat acordat ilegal fraților Micula, în valoare de aproape 1,3 miliarde de lei, ceea ce pune statul român în situația de a primi sancțiuni severe din partea instituțiilor europene, se arată într-un raport al Curții de Conturi.

În raportul public al Curții de Conturi pe anul 2021, istituția analizează activitatea ANAF și dedică un capitol special referitor la demersurile efectuate de către fisc pentru recuperarea ajutorului de stat acordat ilegal fraților Micula, conform Deciziei Comisiei Europene din 30 martie 2015.

"Comisia Europeană a solicitat în mod repetat autorităților române să ia toate măsurile necesare pentru recuperarea ajutorului de stat acordat ilegal în cazul Micula/România. Deoarece autoritatea fiscală din România nu a realizat toate demersurile necesare pentru recuperarea ajutorului de stat acordat în mod ilegal, Comisia Europeană a recurs la solicitări ultimative față de autoritățile statului român. Conform documentelor Ministerului Finanțelor, debitul de recuperat a fost cuantificat la valoarea de 1.294.189.573,51 lei, din care 1.109.512.162,58 lei reprezintă ajutor de stat la valoarea nominală și 184.677.410,93 lei reprezintă dobânzi", se arată în raportul Curții de Conturi.

"La nivelul ANAF au fost tergiversate demersurile în cazul recuperării ajutorului de stat acordat ilegal în cazul Micula și nu au fost respectate termenele în care Comisia Europeană a solicitat informații privind modul de recuperare a acestuia, situație ce poate conduce la sancțiuni severe pentru România", mai precizează documentul.

La începutul lunii martie, Comisia Europeană se arăta uimită de inacțiunea statului român în recuperarea acestor bani.

"Serviciile Comisiei reamintesc României că o decizie a Comisiei adresată unui stat membru este obligatorie pentru toate organele statului respectiv, inclusiv pentru instanțele acestuia. Autorităților române li se reamintește, de asemenea, că procedurile naționale nu pot fi utilizate ca pretext pentru a justifica neexecutarea recuperării în conformitate cu principiul supremației dreptului european", se arăta în documentele Comisiei consultate de Newsweek.

"Serviciile Comisiei remarcă faptul că, în pofida acțiunilor întreprinse de autoritățile române pentru asigurarea respectării deciziei Comisiei din 30 martie 2015, nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește recuperarea, iar suma de 1.109.512.163 RON (fără dobândă) rămâne restantă. În plus instanțele române au suspendat executarea recuperării în cadrul procedurilor naționale în curs. Această suspendare contravine obligației de a asigura executarea imediată și efectivă a deciziei Comisiei privind recuperarea. În ceea ce privește suspendarea procedurilor decisă de instanțele române, serviciile Comisiei doresc să le reamintească autorităților române că deciziile Comisiei beneficiază de prezumția de legalitate și rămân obligatorii în toate elementele lor pe parcursul procedurilor în fața instanțelor Uniunii. Prin urmare, serviciile Comisiei reamintesc României obligația sa de a efectua toate demersurile necesare pentru a asigura executarea imediată și efectivă a deciziei Comisiei din 30 martie 2015", se mai arăta în documentele oficialilor de la Bruxelles.

În aprilie 2022, ANAF a declanşat procedura de executare silită a grupului European Food&Drinks deținut de frații Micula pentru recuperarea sumei de 1,2 miliarde lei, însă aceasta a fost suspendată de judecătoria Beiuş, unde reprezentanții companiei au cerut suspendarea executării.

Frații Micula, care au și cetățenie suedeză, și-au deschis afacerea în Bihor, înainte de aderarea României la UE, o zonă considerată defavorizată, unde investitorii puteau beneficia de stimulente financiare. Însă această schemă a fost abrogată în 2005, în cadrul negocierilor pentru aderare.

Frații Micula au dat atunci statul în judecată la o curte de arbitraj (beneficiind de statutul de cetățeni suedezi) și au câștigat despăgubiri în valoare totală de 178 de milioane de euro. Ulterior, cu penalități și dobânzi, suma a ajuns la 395 de milioane de euro, în 2019.

Însă în 2015, Comisia Europeană a considerat că acești bani reprezintă ajutor de stat așa că a solicitat ca sumele acordate fraților Micula să fie recuperate.

 

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Secretele imobiliare din România ale Regelui Charles dezvăluite de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...