Oamenii de știință britanici sunt de părere că albinele, care au un creier de mărimea unei semințe de susa, excelează atunci când vine vorba despre luarea rapidă a deciziilor. Acum, ei încearcă să exploateze puterea creierului acestor insecte zburătoare pentru a îmbunătăți sistemele și dispozitivele de inteligență artificială, scrie BBC.
Oamenii de știință de la Universitatea din Sheffield au examinat modul în care albinele decid ce flori să exploreze pentru nectar.
Conducătorul studiului, Dr. HaDi MaBouDi, a declarat că scopul este de a dezvolta mașinării calificate „care pot gândi ca albinele”.
În cadrul studiului, cercetătorii au antrenat 20 de albine să recunoască cinci flori de culori diferite. Florile albastre conțineau sirop de zahăr, florile verzi conțineau apă tonică amară, iar celelalte culori aveau uneori glucoză.
Albinele au fost apoi lăsate să intre într-o grădină construită la comandă în care florile conțineau doar apă distilată pentru a vedea cum se comportă.
În urma experimentului s-a constatat că albinele se îndreptau spre florile despre care credeau că vor conține hrană – ajungând acolo în medie în 0,6 secunde – și la fel de repede evitau florile despre care credeau că nu vor conține hrană.
„Un proces decizional remarcabil”
„Ceea ce am făcut în acest studiu este să dezvăluim mecanismele care stau la baza acestor capacități remarcabile de luare a deciziilor.
Acum le putem folosi pentru a proiecta roboți și mașinării autonome mai bune, mai robuste și mai ferite de riscuri, care să gândească precum albinele – unele dintre cele mai eficiente navete din lumea naturală”, a afirmat Dr. MaBouDi, de la Departamentul de Informatică din Sheffield, care a lucrat alături de omologii de la Universitatea Macquarie din Sydney.
Oamenii de știință spun că cercetarea va permite dezvoltatorilor să adapteze descoperirile pentru a-și perfecționa produsele bazate pe inteligență artificială.
Editor : I.C