Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a salutat vineri faptul că autorităţile din Africa de Sud au decis includerea României, alături de alte state din UE, pe lista ţărilor ai căror cetăţeni pot solicita şi obţine online viza de intrare în acest stat. Măsura este deja aplicabilă cetăţenilor români, mai precizează MAE.
„Decizia autorităţilor de la Pretoria este rezultatul demersurilor MAE, inclusiv prin Ambasada României la Pretoria, prin care s-a urmărit facilitarea procesului de obţinere a vizelor pentru cetăţenii români care călătoresc în scop de afaceri sau turism în această ţară. Pentru obţinerea vizei electronice, cetăţenii români trebuie să acceseze pagina web https://ehome.dha.gov.za/ePermit/home - unde, după crearea unui cont de utilizator, pot transmite solicitarea pentru obţinerea vizei online. După validarea cererii, solicitanţii primesc pe email viza electronică, care trebuie tipărită şi prezentată, împreună cu paşaportul, Poliţiei de frontieră la intrarea în Africa de Sud”, se arată într-un comunicat de presă al MAE, preluat de news.ro.
Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu i-a primit, vineri, pe reprezentanţii Grupului ambasadorilor şi şefilor de misiune africani acreditaţi la Bucureşti, în contextul evenimentelor dedicate marcării Zilei Africii, sărbătorită la 25 mai, şi care se desfăşoară în acest an la nivel internaţional sub motto-ul „Accelerarea implementării Acordului african continental de liber-schimb”.
La întâlnirea cu reprezentanţii Grupului ambasadorilor şi şefilor de misiune africani acreditaţi la Bucureşti, Bogdan Aurescu a evidenţiat tradiţia cooperării între România şi statele africane şi a subliniat dorinţa impulsionării şi diversificării relaţiilor bilaterale, pe baza intereselor comune actuale, inclusiv în cadrul mai larg al parteneriatului UE-Uniunea Africană (UA), conform comunicatului de presă al MAE.
Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat stadiul demersurilor MAE privind elaborarea şi adoptarea unei noi Strategii a României privind relaţiile cu statele continentului african. A subliniat că discuţiile cu grupul ambasadorilor africani la Bucureşti, alături de numeroase alte discuţii purtate de ministrul afacerilor externe şi de alţi oficiali MAE în ultimii doi ani, au fost valorificate în viitoarea Strategie, pentru a răspunde nevoilor concrete şi contextelor specifice ale statelor africane, precum şi valorii adăugate pe care România o poate aduce în raport cu acestea.
Editor : M.L.