Caz disperat în Vaslui, unde o mamă cu patru copii este obligată printr-o sentință de la Curtea de Apel București să își trimită doi dintre copii în plasament în Marea Britanie. Are termen până luni, arată o anchetă Hotnews.ro. Totul a pornit de la o injecție cu antibiotic administrată de bunica unuia dintre copii.
Mamă: Această sentință presupune a-mi confisca pur și simplu copiii, de a mi-i smulge de lângă mine și de a-i da în plasament, în Marea Britanie, nu în România.
Femeia este mamă a patru copii. Toți au fost născuți în Marea Britanie, dar în două căsătorii diferite, una cu un cetățean român și alta cu un cetățean pakistanez. Ea este acuzată de răpire de minori de serviciile sociale britanice.
Maria Costea - avocat: Nu avem motive pentru ca acești minori să fie returnați către această autoritate. Nu văd niciun motiv de răpire internațională de minori.
Cazul este atipic deoarece acuzația nu vine din partea taților, care și-au dat acordul să îi aducă pe micuți în România, ci din partea serviciilor sociale.
Mamă: După plecarea mea, ei au deviat și au deschis tot mai multe acțiuni, una peste alta, spunând că copiii mei sunt în pericol, deși nu există nicio dovadă în acest sens.
Ancheta a început în Marea Britanie în aprilie 2021. Fostul soț, cetățean pakistanez, a asistat la un moment în care bunica, asistent medical, i-a făcut unuia dintre copii o injecție cu antibiotic.
Mamă: A filmat acel moment când i-a făcut injecție mama mea copilului. Și apoi, el a dat serviciilor sociale abia după ce s-a terminat relația între mine și el.
Instanțele britanice au decis ca toți cei patru copii să fie luați în plasament și a fost deschisă o acțiune în acest sens și în România, unde mama s-a mutat împreună cu copiii. Tribunalul București a respins cererea, dar Curtea de Apel a acceptat-o.
Maria Costea - avocat: Decizia este definitiva. Există niște căi de atac, respectiv contestație în anulare, revizuire. Ne-am adresat instituțiilor statului, inclusiv Inspecției Judiciare, pentru a verifica modalitatea în care a fost soluționat acest dosar.
Mamă: Nu mă văd predând copiii! Nu! În niciun fel! Nu mă văd trăind fără copiii mei, dar nici copiii mei trăind fără mine. Eu cred că în această lege românească trebuie să existe o portiță și pentru copiii mei.
Bunica a plecat în urmă cu o lună și jumătate în Marea Britanie. A lucrat o vreme acolo și a vrut să obțină niște acte pentru dosarul de pensionare. Acum nu se mai poate întoarce acasă.
Mamă: Actele ei au fost reținute de către poliție din momentul în care a intrat în Anglia. Ei mizează pe faptul că reținând-o pe ea acolo o să mă convingă pe mine să mă întorc cu copiii pe teritoriul Angliei.
Până pe 18 martie femeia trebuie să predea copiii pentru a fi duși în Marea Britanie.
Editor : A.P.