Ziua Pompierilor 2024. Ce evenimente au loc astăzi, pe 13 septembrie, în București și în țară

Data publicării:
Ziua Pompierilor 2024. Ce evenimente au loc astăzi, pe 13 septembrie, în București și în țară. Foto Shutterstock
Ziua Pompierilor 2024. Ce evenimente au loc astăzi, pe 13 septembrie, în București și în țară. Foto Shutterstock

În fiecare an, pe 13 septembrie se sărbătorește Ziua Pompierilor în România. Cu această ocazie, în București și în mai multe orașe din țară se organizează evenimente și o serie de exerciții demonstrative pentru public.

Ziua Pompierilor din România este evenimentul care comemorează Bătălia din Dealul Spirii, din 13 septembrie 1848, unde fost ultima confruntare armată disputată pe teritoriul românesc între structuri militare ale Țării Românești și un corp de armată otoman.

Ziua a fost desemnată în cinstea eroilor pompieri care au luptat în timpul Revoluției Române din 1848 și, legal, oficializarea evenimentului s-a produs începând cu anul 1953.

Ziua de 13 septembrie se celebrează prin depunerea coroanelor de flori la Monumentul Eroilor Pompieri din București (pe Dealul Spirii, în fața Arsenalului Armatei, sector 5), dar și prin reprezentații și evenimente artistice în mai multe orașe din țară.

Ce evenimente au loc de Ziua Pompierilor 2024 în București

Ziua porților deschise și expoziție de tehnică a pompierilor ISU București-Ilfov

ISU București-Ilfov va organiza la sfârșitul acestei săptămâni activități informativ-educative pentru a celebra Ziua Pompierilor români. 

Sâmbătă, 14 septembrie, în intervalul orar 10:00-18:00, în parcul Carol I, va fi organizată o expoziție de tehnică de intervenție. Publicul poate urmări mai multe reprezentanții ale tehnicii de intervenție pe care pompierii o folosesc pentru stingerea incendiilor. Pompierii-SMURD vor susține prezentări teoretice și practice privind modul de acordare a primului ajutor.

De la ora 9:00 va începe Ceremonia de depunere de coroane la Monumentul Eroilor Pompieri, din Calea 13 Septembrie.

Tot astăzi, pe 13 septembrie, este inaugurarea Muzeului Național al Pompierilor, de la ora 11:00. Locația muzeului este Bulevardul Perdinand I 33.

În Parcurile Carol și IOR, în intervalul orar 09:00 - 20:00, vor fi organizate ateliere interactive și expoziții unde va fi prezentată tehnica specifică pompierilor.

Duminică, 15 septembrie, în intervalul orar 10:00-18:00, va fi organizată Ziua Porților Deschise, în toate subunitățile operative de pompieri din municipiul București și județul Ilfov.

În ce orașe din țară au mai fost anunțate evenimente de Ziua Pompierilor  2024

La Călărași, de Ziua Pompierilor, I.S.U “Barbu Știrbei” va desfășura în subunitățile sale mai multe exerciții și aplicații demonstrative pentru publicul prezent. De asemenea, va fi prezentată și tehnica de intervenție folosită în situațiile de urgență și în misiunile specifice.

În municipiul Piatra-Neamț vor fi mai multe activități de informare preventivă, dar și prezentarea tehnicii de intervenție în mai multe locații precum:

  • În parcarea Centrului Comercial Shopping City Piatra-Neamț, în intervalul orar 10:00-18:00;
  • Pe platoul Curții Domnești va avea loc ceremonialul militar, începând cu ora 12:00;
  • În toate subunitățile din Piatra-Neamț, Târgu-Neamț și Poiana Teiului se vor organiza activități în cadrul evenimentului „Ziua Porților Deschise” în intervalul orar 12:00 - 18:00.

În Buzău, de Ziua Pompierilor, va fi Ziua Porților Deschise la toate subunitățile ISU Buzău, în intervalul orar 09:00-16:00. De asemenea, va exista și o festivitate de comemorare a eroilor pompieri la Monumentul Eroilor din Mihăilești, dar și diferite evenimente artistice pentru aniversarea zilei.

În Alba, Ziua Pompierilor este celebrată de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență „Unirea” în Piața Cetății din Alba Iulia, acolo unde va avea loc Ceremonialul Militar. De asemenea, toate subunitățile de intervenție vor organiza activități în cadrul evenimentului "Ziua Porților Deschise".

În Iași, de Ziua Pompierilor, pe pietonalul Ștefan cel Mare din oraș, vor fi scoase la expoziție mai multe autospeciale de intervenție. De asemenea, oamenii vor avea acces și în unitățile ISU, din municipiul Iași și din județ, acolo unde pot admira toate utilajele expuse.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...