Zelenski vrea o coaliție de state, printre care și România, care să doboare rachete rusești deasupra Ucrainei. Reacția aliaților NATO

Data publicării:
Volodimir Zelenski
Foto: Profimedia Images

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Kievul va discuta cu NATO pentru crearea unei coaliții de state vecine, printre care și România, pentru a ajuta doborârea rachetelor rusești deasupra teritoriului Ucrainei, transmite Kyiv Independent.

Rachete sau drone rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și României în mai multe rânduri, iar resturile lor au fost găsite pe teritoriile celor două țări NATO care se învecinează cu Ucraina.

Varșovia și Bucureștiul au ridicat în repetate rânduri avioane de vânătoare pentru a-și proteja spațiul aerian în timp ce forțele ruse lansau atacuri aeriene de amploare asupra Ucrainei, însă aeronavele nu au fost niciodată folosite pentru a distruge aceste ținte.

„Trebuie să lucrăm la posibilitatea tehnică de a utiliza avioane de luptă din țările vecine împotriva rachetelor (rusești) care lovesc Ucraina în direcția vecinilor noștri. În primul rând, țările din alianță”, a spus Volodimir Zelenski.

Vorbind cu jurnaliștii, președintele Ucrainei a catalogat o astfel de mișcare ca fiind „o responsabilitate foarte mare” care ar putea fi dificilă pentru parteneri, dar a mandatat diplomați să organizeze o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina pentru a discuta problema.

„Vreau să încerc acest instrument, astfel încât țările NATO să poată discuta cu Ucraina despre posibilitatea unei astfel de mici coaliții a țărilor vecine care să doboare rachetele inamice (deasupra Ucrainei)”, a adăugat el, potrivit sursei citate.

Ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski a declarat la jumătatea, lunii iulie, că Varșovia ia în considerare propunerea Kievului de a doborî rachetele rusești care zboară spre teritoriul polonez în timp ce acestea se află încă în spațiul aerian al Ucrainei. Propunerea a fost inclusă într-un acord de securitate semnat între cele două națiuni.

Ideea a întâmpinat o opoziție puternică în rândul altor membri ai NATO. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că doborârea dronelor sau rachetelor rusești deasupra Ucrainei „iese din discuție„, în timp ce secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a sugerat că un astfel de pas ar atrage alianța în război.

În urmă cu două săptămâni, pe rețelele de socializare s-au răspândit videoclipuri care ar fi arătat că apărarea aeriană a României a doborât drone rusești în timpul atacului acestora asupra Ucrainei, însă Bucureștiul a respins afirmațiile.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul bizar surprins într-o imagine care derutează oamenii și...
Digi FM
Petra, tânăra nevăzătoare care știe 6 limbi străine, s-a căsătorit în Grecia: „Nu-mi vine să cred că sunt...
Pro FM
Lora, primele imagini de la cununia civilă. Cântăreața s-a căsătorit cu Ionuț Ghenu după nouă ani de relație
Film Now
Filmul selectat să reprezinte Franţa la Oscaruri în 2025. Zoe Saldana și Selena Gomez, în distribuție
Adevarul
Cu ce se ocupă Octavian Bellu, la 8 ani după ce a renunțat la lotul național de gimnastică. În ce țară s-a...
Newsweek
De ce a fugit Luminița Dobrescu, prima laureată Cerbul de Aur, din țară. ”Oferta de la Securitate.”
Digi FM
Fiica Andreei Marin vrea să plece din România. "O susțin cu tot sufletul, dar nu-mi e ușor"
Digi World
Care sunt alimentele și băuturile care ar putea reduce riscul de apariție a demenței. Nu sunt dificil de...
Digi Animal World
O vulpe și un bursuc, prietenii neobișnuiți ai unui câine. Imaginile adorabile te vor topi
Film Now
Cum arată și ce face astăzi Frances Fisher, mama lui Rose din „Titanic”. Actrița are o fiică împreună cu...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei