Vremea rea a făcut prăpăd în țară. A nins puternic la munte, iar salvamontiștii trag semnale de alarmă: turiștii să nu se aventureze pe traseele care le-ar putea pune probleme. Unii dintre ei au rămas blocați la Padiș, în județul Bihor, din cauza zăpezii. În restul țării, vântul puternic a făcut probleme după ce mai mulți copaci au căzut pe mașini.
Salvamontiștii îi avertizează pe turiști să nu se aventureze pe trasee
Iarna timpurie i-a luat prin surprindere pe turiștii aflați la munte, așa că salvamontiștii îi fac atenți mai ales pe cei care vor să facă trasee montane.
Salvamontist: „În acest weekend tot platoul e acoperit de zăpadă. Ceața face ca vizibilitatea să fie redusă la 15-20 metri. Marcajele turistice abia se zăresc, temperatura e de 0 grade. Turiștii să fie foarte atenți, să nu se aventureze inutil pe traseele care le pun probleme. Trebuie să fie bine antrenați și echipați pentru această perioadă.”
Ion Sănduloiu, Salvamont Argeș: „Tentația e mare, mai ales că e o zi senină, dar avem un vânt de 50-70 de km pe oră, ceea ce descurajează pe oricine. Sunt zone unde potecile au dispărut cu totul, din cauza zăpezii. Cei care sunt la munte, dacă nu au echipament complet de iarnă, trebuie să rămână în zona cabanelor sau pensiunilor. Cei care sunt pregătiți trebuie să mai aștepte până mâine, pentru că vântul este foarte puternic.”
De asemenea, mai mulți turiști au rămas blocați la Padiș, în județul Bihor, din cauza zăpezii.
Mircea Mălan, vicepreședinte CJ Bihor: „Începând de aseară a nins consistent în județul Bihor, inclusiv în zona stațiunii Padiș, iar utilajele de deszăpezire sunt de atunci în teren și curăță zăpada pe drumurile județene. În rest, dacă sunt situații în care cineva este blocat la o anumită cabană, situată la distanță de aceste drumuri, se intervine în mod concret prin ISU sau cu ajutorul primăriei locale. Am păstrat legătura în permanență cu cei care se ocupă de deszăpezire și cu Poliția Rutieră. Stratul de zăpadă este de vreo 25 de cm, toată noaptea s-a îndepărtat zăpada, a și viscolit, ceea ce a îngreunat procesul de deszăpezire, au căzut câțiva copaci în drum, au fost înlăturați și se circulă în condiții de iarnă. Suntem în alertă tot timpul, avem mașini pregătite. Materialele antiderapante sunt asigurate, utilajele sunt suficiente. Dacă e cazul, pot fi suplimentate. Toate condițiile pentru intervenție sunt asigurate, în prezent.”
Drumarii au avut de lucru și în Pasul Tihuța, unde au căzut copaci pe carosabil.
De asemenea, circulaţia pe unele drumuri din Harghita se face în condiţii de iarnă, în urma ninsorilor care au căzut în judeţ, drumarii acţionând cu utilaje şi material antiderapant, a informat Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov.
„Ninge abundent pe mai multe sectoare de drum naţional din nordul judeţului Harghita: DN13B - zona Bucin, DN15 - zona Borsec, DN13A - între Miercurea Ciuc şi Vlăhiţa, DN12C - zona Lacul Roşu. Utilajele DRDP Braşov acţionează cu materiale antiderapante pe toate sectoarele afectate. Vă rugăm să nu vă deplasaţi în zonele afectate de ninsori dacă nu aveţi maşina pregătită de circulaţie în condiţii de iarnă!”, informează DRDP Braşov, într-o postare pe Facebook.
Și în București mai mulți copaci au fost doborâți de vânt.
Pe lângă ninsori și viscol, mare parte din țară se află sub avertizare de vânt puternic.
Editor : B.C.