Rusia a trimis elicoptere militare la granița cu Ucraina, conform unor surse din serviciile de spionaj americane citate de New York Times, semn că Vladimir Putin încă nu a renunțat la planurile sale de invazie a sudului Ucrainei. Numărul de trupe rusești din zonă a rămas constant, estimat la circa de 100.000 de militari. În același timp, oficialii americani estimează că „fereastra de oportunitate” a lui Putin pentru o invazie este tot mai limitată și depinde foarte mult de starea vremii, mai exact de temperaturile scăzute care ar duce la înghețarea solului - ceea ce ar permite o mai bună deplasare a tehnicii grele de luptă. Joe Biden le-a cerut meterologilor militari americani rapoarte detaliate despre starea vremii din următoarele săptămâni.
Un posibil „blitzkrieg” declanșat de Rusia în Ucraina este, în primul rând dictat de cât de aspră va fi iarna în zilele următoare. Iarnă grea înseamnă temperaturi scăzute care duc la înghețarea solului, ceea ce permite deplasarea mult mai ușoară a tancurilor, blindatelor, camioanelor și ar permite astfel o defășurare mai rapidă a unităților terestre.
De altfel, armata rusă a exersat, la începutul lunii decembrie 2021, ceea ce Kremlinul a numit manevre militare de iarnă.
Serviciile de informații occidentale și șeful spionajului militar ucrainean au avertizat încă din noiembrie despre iminența unei invazii estimate a avea loc la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lui februarie 2022.
De ce nu i-ar conveni lui Vladimir Putin ca iarna să fie blândă în Ucraina
Cu alte cuvinte, o astfel de invazie ar fi posibilă doar până la venirea primăverii, deoarece luna martie ar aduce cu sine ploi, inundații și noroi - ceea ce ar îngreuna deplasările de trupe la sol, conform experților militari consultați de NYT.
Problema pentru Putin ar fi că, până acum, iarna a fost relativ blândă. În aceste zile, terenul din regiune este mai degrabă noroios și nu foarte înghețat, ceea ce i-ar putea face pe ruși să-și amâne planurile până în luna februarie, au declarat, sub protecția anonimatului, oficiali ai administrației americane.
În același timp, administrația Joe Biden a cerut meteorologilor armatei americane să urmărească atent predicțiile meteo pentru Ucraina dn următoarele săptămâni.
De asemenea, din data de 27 decembrie 2021, avioane-spion americane, de tipul RC-135 Rivet, execută zboruri deasupra Ucrainei pentru a intercepta comunicațiile radio ale centrelor de comandă rusești de la graniță. Concomitent, aviația americană a trimis în regiune avioane E-8 JSTARS care monitorizează constant mișcările de trupe ale Kremlinului.
SUA sunt în special interesate de posibilitatea ca Rusia să desfășoare inclusiv arme nucleare tactice la granița cu Ucraina, decizie despre care Moscova sugerează că ar putea fi luată în considerare.
Editor : Mihnea Lazăr