Premierul Viorica Dăncilă a plecat duminică, pentru o săptămână, în Statele Unite ale Americii, unde va avea mai multe întâlniri cu oficiali americani, dintre care cea mai importantă va fi întrevederea cu vicepreședintele SUA, Mike Pence. Conform programului, Viorica Dăncilă va da vineri un interviu pentru New York Times și pentru Wall Street Journal. Duminică, cotidianul american NY Times a publicat un material în care remarcă haosul politic de la București și abordează subiectul corupției și al accederii în Spațiul Schengen.
„Românii sunt conștienți de problemele cu corupția, nu întâmplător, liderul celui mai mare partid din România și cel mai puternic politician, Liviu Dragnea, se află în închisoare pentru abuz de putere. Sunt însă și argumente că România a făcut pași importanți în lupta împotriva corupției, iar aderarea la spațiul Schengen nu ar trebui să depindă doar de corupție.”, notează cotidianul american.
În articolul din New York Times este lăudată președinția de succes a Uniunii Europene, deținută de România și sunt remarcate numirile în poziții de top a unor oficiali de la București.
Problema aderării la Spațiul Schengen este amplu dezbătută de jurnaliștii NY Times, care îi citează pe Mircea Geoană și George Ciamba.
„O vedem ca pe o discriminare”, a declarat într-un interviu George Ciamba, ministrul pentru Afaceri Europene. „Am fost solidari în criza migrației și așteptăm ca solidaritatea să fie răsplătită”.
Mircea Geoană, adjunctul Secretarului General NATO, susține că problema vizelor Schengen este o chestiune politică. „Excluderea României nu este doar injustă, nu este logică. Rutele migraționiste nu traversează România.”
Adevarata problemă pentru care România nu este primită în Schengen ține de exodul românilor. Însă „sunt multe prejudecăți care au legătură cu populația de etnie rromă care a părăsit România.”, spune Mircea Geoană.
Cotidianul american remarcă însă haosul politic din țara noastră.
„România este un haos politic de câțiva ani. Incendiul din Colectiv a schimbat un guvern în 2015, protestele au cuprins România și mulți au considerat demiterea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi ca o încercare de a submina justiția. Acum, Kovesi este așteptată să devină primul șef al procurorilor europeni, în ciuda faptului că guvernul de la București s-a opus.”, notează NY Times.
Toate acestea au avut un impact negativ la Bruxelles, scriu jurnaliștii americani, chiar dacă oficialii europeni au remarcat rezultatele pozitive pe care le-au obținut partidele pro-europene la alegerile din mai. Suportul pentru PSD s-a redus cu jumătate și au crescut partide noi, precum USR și PLUS. Alegerile prezidențiale din noiembrie se anunță unele foarte strânse.
Cotidianul noteaza că premierul Viorica Dăncilă s-a plâns în legătură cu monitorizările instituțiilor europene cu privire la corupție și la modificările aduse legilor justiției, și a reclamat un dublu standard.
„Statele membre care se confruntă cu presiunea valurile migraționiste și cu creșterea popularității unor partide de extermă dreaptă, nu au însă niciun interes să accepte intrarea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen.”, se arată în articolul scris de Steven Erlanger.
Conform programului, Viorica Dăncilă va da un interviu pentru New York Times vineri. De asemenea, Premierul mai are un interviu pregătit și pentru Wall Street Journal și se pot adăuga și publicațiile Bloomberg sau Leaders.
Viorica Dăncilă se află în SUA în perioada 22-28 septembrie unde va avea mai multe întâlniri. Din delegaţia premierului Viorica Dăncilă fac parte ministrul Afacerilor Externe Ramona Mănescu, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, ministrul Apărării Gabriel Leş, ministrul Sănătăţii Sorina Pintea, ministrul Comunicaţiilor Alexandru Petrescu, dar şi consilierul personal, Anton Pisăroglu.