Cresc riscurile de accidente pentru şoferii bucureşteni. Într-o Capitală aproape sufocată de maşini, pe unele dintre marile bulevarde, marcajele rutiere lipsesc cu desăvărşire. Fie sunt atât de şterese încât nu se mai văd, fie s-a reasfaltat şi nimeni nu se oboseşte să le refacă. Specialiştii în condus defensiv atrag atenţia că numărul de tamponări ar putea creşte. La fel şi situaţiile tensionate între şoferi.
Toma Petcu, reporter Digi24: Suntem pe bulevardul Corneliu Coposu, în plin centrul Capitalei, lângă Piaţa Unirii. În momentul în care maşinile intră pe bulevard, rămâne la aprecierea şoferilor care este banda pe care trebuie să o urmeze, pentru că marcajele rutiere aproape că lipsesc cu desăvârşire.
Şi nu este un caz singular. De curând, Şoseaua Colentina a fost reasfaltată. Au dispărut şi zebrele de la trecerile de pietoni, astfel că traversarea nulevardului s-a transformat într-o veritabilă aventură.
Situaţie similară şi pe Şoseaua Ştefan cel Mare, drum cu trei benzi pe sens. Iar traficul supraaglomerat din Capitală devine haotic fără marcaje.
Toma Petcu, reporter Digi24: Şoferii trebuie să aproximeze singuri care este banda pe care merg şi care este lăţimea respectivei benzi, şi nu de puţine ori intră unii în faţa altora.
Specialiştii în conducere devensivă atrag atenţia că această situaţie poate duce la creşterea numărului de accidente.
Sorin Ene, trainer de conducere defensivă: Atenţia distributivă pe care o are orice conducător auto se focusează foarte mult în a te orienta, pentru că lipsa acestor marcaje face să te focusezi cât mai tare pe partea ta de orientare şi orecum abandonezi alte lucruri sau alte detalii care se întâmplă în jurul tău.
Aşa că se greşeşte mai mult şi mai uşor, iar tensiunile dintre şoferi pot escalada.
Jeni Chiriac, psiholog: Vedem numai lucrurile neplăcute din trafic şi lucrul acesta ne creează o atitudine şi un nivel de aşteptări care concordă cu ideea de cel mai rău. În situaţia asta eu mă duc deja presetat să mă războiesc cu cineva, să mă cert cu cineva, să educ pe cineva.
Un studiu realizat de Waze arată că România este pe lista ţărilor cu cele mai proaste condiţii de şofat din lume, alături de Indonezia, Columbia şi Venezuela.