Pe 22 decembrie 1989, elicopterul cu Nicolae şi Elena Ceauşescu decola de pe sediul Comitetului Central al Partidului Comunist. După 30 de ani de la acele evenimente, clădirea, devenită între timp sediul Ministerului de Interne, și-a redeschis astăzi porțile pentru curioşi. Maria Moiș, jurnalist Digi24, a stat de vorbă cu cel care a restaurat trei dintre mașinile Securității și Miliției.
Este vorba de una dintre mașinile de protocol. Mercedes-ul a aparținut înainte de 1989 Direcției a V-a a Securității. Este o mașină pe care o folosea când veneau delegații din străinătate, un vehicul blindat. Este o mașină care s-a menținut și este în proporție de 100% originală și 100% stare de funcționare. Existau mai multe mașini similare în perioada aceea.
Nu a fost folosită de Ceaușescu, el folosea cu predilecție mașini de producție românească, ca să creeze o imagine de „om din popor”.
Mașina de Miliție este o mașină de suflet. Am lucrat foarte mult timp, este restaurată de la zero. Este o mașină care, să spunem, era partea vizibilă din parcul auto al Ministerului de Interne.
Dacia neagră este o mașină din partea mai puțin vizibilă, o mașină a Securității. Mașina Miliției era folosită la trafic, dirijare, furturi auto. Dacia neagră, cea a Securității deja este era un element periculos. La orice vizită a dictatorului era însoțit de 10-15 mașini de genul acesta. Probabil negru impunea... să spunem așa... un sentiment de respect.
De-a lungul timpului numerele de înmatriculare au fost o chestie foarte interesantă. Numărul de înmatriculare te poziționa cumva într-o anumită treaptă socială. Numerele pe care le foloseau demnitarii erau numere scurte, cu doar 3 cifre. 1-B - trei cifre...
Numărul acestei mașini este alb, pentru că era o mașină care trebuia să arate ca una civilă. Mașinile instituțiilor de stat aveau numere galbene. În acea perioadă se circula alternativ – o duminică da, o duminică nu. Numere cu soț și fără soț.
Nu trebuia să se știe că erau mașinile Securității, dar dacă o recunoșteai, de obicei te fereai, căutai să nu stai în drumul lor pentru că nu era bine. Era mai bine să îți vezi de drum.
Editor web: Liviu Cojan