Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare din România, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a explicat vineri seară la Digi24 care este situația în momentul de față cu privire la centrele închise și cele deschise, iar dintre acestea din urmă de ce unele nu sunt accesibile publicului larg.
„Avem în momentul de față 583 de centre active la nivel național. Dintre acestea, 269 sunt centrele din spitalele din prima etapă, care la acest moment sunt în faza efectuării rapelului pentru cele 200.000 de persoane din etapa I care au primit deja prima doză. Sunt închise pentru că în spitalul ăla nu se mai pot programa alte persoane”, a spus col. dr. Valeriu Gheorghiță.
„În afară de aceste 269 de centre, vorbim despre 212 centre care sunt deschise pentru programarea persoanelor din etapa a II-a a strategiei. Aceste centre au circa 338 de cabinete de vaccinare, ceea ce asigură peste 20.000 de persoane care se pot vaccina zilnic”, a adăugat medicul militar.
„Suplimentar față de aceste centre, cele 60 de centre din reața Ministerului Apărării Naționale, 14 sunt din etapa I - adică 11 spitale miliare și încă trei instituții cu profil medical din rețeaua MApN - și se adaugă încă 46 de centre care au o răspândire națională”, a completat el.
„De la începutul etapi I de vaccinare și până azi dimineață, în aceste 60 de centre ale MApN au vaccinate 15.900 de persoane. Acestea reprezintă de fapt 2,8 la sută din numărul total al persoanelor vaccinate în România, în această lună. Aproape 5.000 sunt persoane din prima etapă - medici, personal medical și auxiliar. Restul: 4.600 sunt persoane care pleacă în misiuni externe, unde este obligatorie vaccinarea conform regulamentelor internaționale. Vorbim de personal aeronavigant, de personal de luptă, de personalul care efectuează misiuni pe perioadă limitată în fara țării, misiuni externe. Mai sunt circa 6.000 de persoane, care sunt veterani de război, persoane cu boli cronice din structura MApN”, a mai spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.
„Numărul de doze alocate MApN în aceste 60 de centre a fost de maxim 1.000 de doze pe zi, adică 18 doze pe centru de vaccinare”, a subliniat el.
„Suplimentar față de aceste 60 de centre ale MApN, mai sunt 42 de centre din rețeaua MAI. Sunt active circa 39 dintre ele și sunt vaccinate de la începutul campaniei circa 15.000 de persoane. La fel, mai mult de o treime reprezintă personalul medical și personalul din structurile de pompieri, alte categorii din sistemul de urgență care sunt incluse în etapa I”, a mai spus dr. Valeriu Gheorghiță.
El a menționat că a vrut că clarifice aceste lucruri deoarece „pe mine personal m-a afectat această anatemă care s-a pus asupra acestor centre cu circuit închis, care de fapt fac parte din două structuri care au rețele sanitare proprii și care au un sistem medical care asigură sprijinul și asistența medicală atât pentru populația civilă, dar și pentru persoanele care sunt încadrate în aceste structuri, fără să existe abateri de la strategia de vaccinare”, a precizat el.
„Dacă le adunăm, vă dau cele 583 de centre care sunt în momentul de față”, a răspuns el, dacă centrele de vaccinare de la MApN și MAI sunt singurele cu circuit închis.
Întrebat unde se vaccinează angajații SRI, STS sau SPP, coordonatorul campaniei de vaccinare a răspuns că „au arondare, de exemplu SRI la Spitalul Agrippa Ionescu. Au fost vaccinați în primul rând lucrătorii din spital și ulterior persoanele care sunt în acea etapă, în etapa a II-a”.
Astfel, angajații SRI, STS sau SPP se vaccinează „în cabintele medicale proprii din aceste structuri. Se ridică la câteva sute de persoane vaccinate din fiecare structură”.
„În momentul de față, e important de precizat și acest aspect, faptul că au fost amânate persoanele care deservesc activități esențiale a indus în mod obligatoriu sistarea vaccinării în aceste structuri”, a completat col. dr. Valeriu Gheorghiță.
Editor : G.C.