Valeriu Gheorghiță: 90% din infectările COVID testate genetic săptămâna trecută au fost cu varianta Delta VIDEO

Data publicării:
Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță. Foto: gov.ro

Cazurile de infectări cu noul coronavirus sunt în creștere și "nu avem motiv să credem că lucrurile se vor liniști", a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, miercuri, la Digi24. El a precizat că peste 89% din secvențierile făcute săptămâna trecută arată că sunt infecții cu varianta Delta a coronavirusului. Dr. Gheorghiță mai spune că în acest moment nu este cazul să se discute despre vaccinarea obligatorie.

"Din păcate vedem o creștere a numărului de cazuri în aceste săptămâni și situația care se prefigurează pentru următoarea perioadă nu este una bună, mai ales că varianta Delta are tendința de a deveni dominantă pe teritoriul României. Practic, în săptămâna 30 (26 iulie - 1 august, n.r.), din numărul total al testelor de secvențiere efectuate, peste 89% au ieșit pozitive pentru varianta Delta. Or, când vorbim de o pondere atât de mare a cazurilor generată de varianta Delta, acest lucru este - aș putea spune - cât se poate de important și cred că trebuie să ținem cont în primul rând de datele științifice", a declarat Valeriu Gheorghiță miercuri, la Digi24. 

El a spus că vaccinul rămâne cea mai eficientă metodă de protejare împotriva coronavirusului. 

"Indiferent de schema de vaccinare de care vorbim, eficiența se păstrează la fel, peste 90% pentru prevenirea riscului de spitalizare, pentru prevenirea riscului de deces și a formelor grave de îmbolnăvire".

"Dacă ritmul de vaccinare și intenția de vaccinare a oamenilor nu se schimbă, sigur că vom deconta până la urmă cu toții această rată destul de redusă de acoperire vacinală. Pentru că indiferent dacă vorbim de o imunitate colectivă de 45-50% prin boală și prin vaccinare, ea nu este suficientă să reducă semnificativ consecințele îmbolnăvirilor cu varianta Delta", a avertizat medicul. 

"Este cât se poate de clar că avem o creștere a numărului de cazuri și nu avem niciun motiv să credem că în perioadă următoare lucrurile se vor liniști", a mai spus Valeriu Gheorghiță. 

Cu toate acestea, el afirmă că, în momentul de față, nu se ia în calcul introducerea vaccinării obligatorii. 

"Nu s-a discutat acest lucru. (...) Fiecare țară este suverană când face propria politică de vaccinare, dar în România (...) nueste cazul de a se discuta a acest moment de vaccinarea obligatorie". 

Când ar putea începe vaccinarea cu doza 3

Valeriu Gheorghiță s-a declarat adeptul începerii anului școlar cu elevii la școală și a spus că, dacă adulții se vaccinează, vor fi protejați și copiii.

În privința administrării celei de-a treia doze de vaccin pentru cei care au făcut deja schema completă, Valeriu Gheorghiță arată că trebuie așteptate concluziile Agenției Europene a Medicamentului în acest sens.

"Mai repede de luna septembrie este puțin probabil să putem implementa această măsură, din simplul motiv că avem nevoie de revizuirea datelor științifice - de sigiranță, de imunogenitate, de tolerabilitate de către experții de la Agenția Europeană a Medicamentului. (...) Cu siguranță, populația vulnerabilă va fi priotitară atunci când vom vorbi de administrarea unui rapel la cel puțin șase luni de la prima schemă de vaccinare., alături de personalul medical și alte categorii", a mai precizat Valeriu Gheorghiță.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri