Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat luni că şi alte ţări ar putea bloca exporturi de vaccinuri anti-COVID-19, aşa cum a făcut Italia cu un lot al AstraZeneca. Autoritățile italiene au folosit pentru prima dată de interdicţia de export de vaccinuri, pentru a opri transferul a 250.000 de doze de ser de la AstraZeneca din Italia spre Australia.
"Nu este un caz izolat", a explicat şefa executivului comunitar pentru ziarul german WirtschaftsWoche, notează AFP, citată de Agerpres.
Roma a anunţat joi blocarea exportului a 250.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 ale AstraZeneca produse pe teritoriul european, invocând o "penurie persistentă" şi "întârzieri de aprovizionare" ale grupului. AstraZeneca nu a livrat decât "mai puţin de 10%" din dozele comandate între decembrie şi martie, a acuzat şeful executivului UE.
Compania suedezo-britanică a fost dur criticată de guvernele europene pentru livrările deficitare, în timp ce Regatul Unit a primit stocul promis de vaccinuri.
Și Franța a anunțat vineri că ar putea urma exemplul Italiei, blocând exporturile de vaccin împotriva COVID-19.
Italia, primul stat membru UE care a blocat exporturi de vaccin
Uniunea Europeană s-a folosit pentru prima dată de interdicţia de export de vaccinuri împotriva COVID-19, pentru a opri transferul a 250.000 de doze de ser de la AstraZeneca din Italia spre Australia. A fost pentru prima dată când un stat membru a blocat exporturi prin intermediul mecanismului de control introdus la sfârşitul lui ianuarie de Bruxelles şi criticat dur de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Acesta prevede ca fiecare stat să examineze cererile de autorizare a exporturilor de vaccinuri produse pe teritoriul său, înainte a solicita avizul Comisiei, căruia trebuie să se conformeze.
Purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Angela Merkel a reamintit totuşi săptămâna trecută că UE are o "altă abordare", furnizând în general vaccinuri altor ţări, spre deosebire de SUA în special.
Până în prezent, Uniunea Europeană a aprobat vaccinuri de la trei producători - Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca. Joi, este de aşteptat ca Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) să aprobe şi vaccinul producătorului american Johnson&Johnson.
Editor : A.A.