Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a solicitat, luni, statelor membre să realizeze reformele necesare pentru pregătirea în vederea următoarei pandemii şi să onoreze un angajament anterior privind creşterea finanţării agenţiei sanitare a ONU, transmite Reuters.
Vorbind la reuniunea anuală a OMS, la Geneva, la câteva săptămâni după încheierea stării de urgenţă la nivel mondial asociată pandemiei de Covid, Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că este momentul ca negocierile pentru prevenirea următoarei pandemii să avanseze.
„Această problemă nu poate fi evitată”, a spus directorul OMS într-un important discurs adresat statelor membre ale organizaţiei, avertizând că următoarea pandemie ar putea oricând să „bată la uşă”.
„Dacă nu facem modificările care trebuie făcute, atunci cine o va face? Şi dacă nu le facem acum, atunci când?” a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Reuniunea anuală a OMS, care se desfăşoară timp de zece zile şi coincide cu aniversarea a 75 de ani de la înfiinţarea OMS, va aborda subiectul provocărilor sanitare globale, inclusiv reacţia la viitoarele pandemii.
Cele 194 de state membre ale OMS negociază, în prezent, reforme la normele obligatorii care stabilesc obligaţiile acestora în eventualitatea unei urgenţe globale de sănătate şi, de asemenea, schiţează un tratat mai cuprinzător privind pandemiile, care urmează să fie ratificat anul viitor.
„Un angajament din partea acestei generaţii (printr-un acord privind pandemiile) este important, pentru că această generaţie este cea care a văzut cât de îngrozitor poate fi un mic virus”, a spus directorul OMS.
Ţările urmează, de asemenea, să dezbată, luni, bugetul OMS pe 2024-2025, care include majorări ale taxelor anuale ale statelor membre.
De asemenea, în prima rundă de dezbateri a OMS din ultimii trei ani, cele 194 de state membre vor discuta despre accesul la servicii medicale de bază pentru cei 8 miliarde de cetăţeni ai lumii.
Duminică, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat, la începutul reuniunii anuale a OMS, că războiul, criza climatică şi pandemia de coronavirus ameninţă decenii de progres în ce priveşte sistemul global de sănătate.
„Progresul este în pericol”, a atenţionat Guterres într-un mesaj video adresat Adunării generale a OMS, care se va încheia pe 30 mai.
Secretarul general al ONU şi alţi lideri politici au făcut apel la adoptarea de măsuri pentru a asigura asistenţă medicală de bază pentru toţi oamenii, precum şi la pregătiri pentru a putea răspunde la viitoare pandemii.rmă
Editor : Adrian Dumitru