Disperați că pierd mult din cauza cerealelor ucrainene, mai mulți fermieri din Botoșani au oprit un TIR care transporta cereale. Ei au arătat în filmare că sigiliul nu era pus cum trebuia și putea fi desfăcut oricând pe parcursul tranzitării țării noastre, ca să descarce cereale aici, ceea ce e ilegal. Asta în contextul în care ministrul Agriculturii spune că nicio cerere de licenţiere nu a fost aprobată și că teoretic, cel puţin, camioanele trebuie să mearg direct în port. Totodată, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că nu are nicio informaţie de la nicio instituţie a statului român că vreun bob de grâu din Ucraina rămâne în România.
Fermirii au urmărit TIR-urile cu cereale care intră prin Vama Siret și au oprit unul care avea număr de Ucraina. Au realizat o filmare în care au vrut să demonstreze că acel camion era sigilat doar de formă.
"Domnule Ministru, unde e sigiliul la vagoanele astea de Ucraina? Aici, pe lateral, nimic. Aici, în spate la cârlige astea care basculează oblonul, nimic, niciun cablu. Avem aici un sigiliu cu cablu doar pe porţile oblonului din spate, dar jos, la oblonul principal, nu există niciun fel de cablu, niciun fel de sigiliu. Poate găsiţi nişte colegi pe acolo, pe la Guvern, să vă explice cum se descarcă vagoanele astea, care-i procedura, ce tehnologie au pe ele. Nu cred că le descarcă la găleată. la, uitaţi, niciun fel de cablu, niciun fel de sigiliu, nimic! Chestiile astea coboară, oblonul vine cu totul în spate, fără să fie afectat cablul şi cu sigiliul pe care le puneţi dumneavoastră cu patentul" spun fermierii în filmulețul care a fosr postat pe site-ul andreeastroe.ro.
Andreea Stroe, realizator al emisiunii Agrojurnal la Digi24, a cerut un punct de vedere de la ministrul Agricultuii, Florin Barbu, care a transmis că Ministerului de Finanţe şi Autorităţii Vamale le revin responsabilitățile de a verifica sigiliile pe care le poartă camioanele care ar trebui să tranziteze cu cereale România pentru a descărca în Portul Constanţa. Ministrul Agriculturii spune că nicio cerere de licenţiere nu a fost aprobată și că teoretic, cel puţin, camioanele trebuie să mearg direct în port.
Ciolacu: Nu am de la nicio instituţie a statului român nicio informaţie că vreun bob de grâu ucrainean rămâne în ţară
Întrebat despre aceste acuzații pe care le aduc fermierii, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că nu are nicio informaţie de la nicio instituţie a statului român că vreun bob de grâu din Ucraina rămâne în România şi a precizat că ucrainenii nu au un interes să facă acest lucru, având contracte specifice.
"Nu rămâne nicio marfă, fiindcă acele TIR-uri au şi intrare şi ieşire. Când treci printr-un punct vamal, rămâi… Nu poţi să ieşi din ţară după ce ai fost cântărit şi ai documentele înregistrate în sistem decât când ieşi descărcat din ţară. Aţi văzut că e o problemă că se cântăreşte şi în Ungaria, tocmai de aceasta se cântăreşte, ţinând cont de acest tranzit mare. Se cântăreşte şi în port. Eu vă spun că nu am de la nicio instituţie a statului român, dar de la niciuna şi cele pe care le ştiţi şi cele pe care nu le ştiţi, nu au nicio informaţie că vreun bob de greu rămâne. Nici nu au interes, pentru că au contracte foarte specifice. Noi uităm în tot acest context şi când împingem aceste lucruri pe... şi ştiţi bine că eu nu cred că fermierii stau să filmeze în vamă şi să le împingă pe TikTok sau pe social media", a explicat premierul Marcel Ciolacu.
El a precizat că niciun camion nu pleacă din Ucraina "de capul lui" şi că lucrurile sunt mult mai ordonate, cel puţin în zona de business.
"Noi uităm un lucru foarte important. În Ucraina e război. Lucrurile, când e război, cel puţin în zona de business, sunt mult mai ordonate. Nu părăseşte niciun camion de capul lui un front spre România, pentru că poate să plece cu tancul, cu armament. Deci înţelegeţi că este aproape imposibil, decât pe sistemul de licenţiere, unde România nu a emis momentan nicio licenţă. Nu pot să continui să duc această minciună care este în acest moment. Cu adevărat, ea revoltă românii, se manipulează. Suntem în alegeri", a afirmat Marcel Ciolacu.
Editor : G.M.