Un bărbat din Suceava care este condamnat definitiv în România pentru înșelăciune a fugit în Ucraina, cu puțin timp înainte de a începe războiul și timp de mai multe luni s-ar fi ascuns în Kiev. Bărbatul, care era dat în urmărire generală, a fost capturat de autoritățile ucrainene și extrădat, informează Monitorul de Suceava. În România, bărbatul făcea parte dintr-o rețea care înscena accidente ca să încaseze despăgubiri.
Lilian Avram, zis „Giuliano”, din municipiul Rădăuți era dat în urmărire generală din luna februarie a acestui an când a fost condamnat pentru înșelăciune calificată, la 2 ani și 10 luni de închisoare. Bărbatul a reușit să fugă din țară, în Ucraina, cu câteva zile înainte de invazia rusă. El a fost capturat în luna august de autoritățile ucrainene și reținut. Lilian Avram a fost extrădat în România și încarcerat în Penitenciarul Botoșani.
Lilian Avram, zis „Giuliano”, făcea parte dintr-o rețea care înscena accidente pentru a încasa despăgubiri.
Împreună cu alți membrii ai rețelei, suceveanul procura autoturisme de lux avariate, după care înscena un accident. Autoturismul ”vinovat” era de obicei o mașină veche. Prin asigurarea RCA a acesteia se proceda pentru obținerea de despăgubiri mari.
Procurorii au identificat șapte cazuri în care inculpații au reușit să obțină despăgubiri între 25.000 și 60.000 de lei, cu precizarea importantă că tentativele de înșelăciune au fost în număr mult mai mare, însă responsabilii de la societățile vizate au intuit frauda.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au explicat în rechizitoriu că în majoritatea accidentelor înscenate erau implicate două autovehicule, dar au fost identificate și evenimente rutiere în care s-a declarat că au fost implicate trei autovehicule (pentru a justifica avariile din față și din spatele autoturismului existente) sau un singur autovehicul. Unul dintre autovehicule era cel scump, deja avariat, iar al doilea era întotdeauna o mașină ieftină.
Cazurile au intrat în atenția organelor de urmărire penală în condițiile în care pretinsele evenimente rutiere se soldau cu avarii majore ale autoturismelor, inclusiv daună totală uneori, însă nu existau victime și martori oculari.
Scenariul era de fiecare dată același: șoferul "vinovat" efectua o manevră bruscă de evitare a unei gropi sau a unui câine, moment în care acroșa un autoturism aflat în depășire care era proiectat într-un șanț, copac sau stâlp, în așa fel încât să corespundă avariilor deja existente ale mașinii "lovite", au explicat procurorii, potrivit Monitorul de Suceava.