Achiziţiile de lux de la serviciul secret al MAI nu sunt o premieră în dosarele penale din România. Anul trecut, un alt departament al Ministerului, cel destinat protecţiei martorilor, rămânea fără şefi după ce procurorii au descoperit un mod similar de cheltuire a fondurilor instituţiei. Vacanţe şi cadouri din fonduri publice s-au cumpărat şi din banii unor companii de stat, în unele cazuri prejudiciul fiind de ordinul zecilor de milioane de euro.
Peste jumătate de milion de lei din banii destinaţi cheltuielilor cu martorii protejaţi ar fi fost redirecţionaţi în folosul fostei conduceri a Oficiului pentru Protecţia Martorilor, susţin procurorii anticorupţie în documentele ajunse acum pe masa judecătorilor.
De multe ori, erau inventate deplasări necesare martorilor la munte sau la mare, unde de fapt funcţionarii îşi făceau vacanţele, susţin procurorii.
Andreea Georgescu, reporter Digi24: „Mai mult decât atât, în dosar au fost strânse probe care demonstrează că, de multe ori, martorii erau ameninţaţi chiar de către cei care ar fi trebuit să îi protejeze, tocmai pentru a nu reclama neregulile.”
Vacanţele mascate în deplasări în interes de serviciu se regăsesc şi în dosarul lui Radu Frâncu, cel care a condus între 2010 şi 2013 CARE România, companie de asigurări controlată de stat prin Eximbank. Bilanţul celor trei ani de mandat: aproape 90 de mii de euro pagubă, spun procurorii. Şeful CARE România a avut în această perioadă multe călătorii decontate de stat drept delegaţii în interes de serviciu, cu destinaţii precum Ibiza, Cannes, Roma, Nisa, Paris sau Valencia.
Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc este judecat de opt ani pentru achiziţii presupus ilegale.
Andreea Georgescu, reporter Digi24: „Curtea de Apel Bucureşti urmează să decidă dacă menţine condamnarea la zece ani de închisoare a fostului director al companiei de stat, acuzat că a prejudiciat CFR cu zeci de milioane de euro. Procurorii anticorupţie spun că Mihai Necolaiciuc a decis, cu încălcarea legii, achiziţia la preţuri mult peste cele ale pieţei, de costume de scafandru, piuliţe, prize, dicţionare sau butaşi de trandafiri, toate complet inutile activităţii CFR.”
Probleme legate de achiziţii au fost descoperite şi la o altă unitate din subordinea Ministerului de Interne. Acvila, creată în 2003 pentru a acţiona în situaţii exteme, a fost verificată în primăvara lui 2009, constatându-se decontări şi achiziţii supraevaluate. Unitatea a fost desfiinţată ulterior.