Un lac de acumulare din Târgu Jiu a devenit o mică deltă. O plantă pe cale de dispariție în alte țări a acoperit suprafața apei
Data publicării:
Un lac de acumulare din Târgu Jiu a devenit o mică deltă. Suprafața apei a fost acoperită de o plantă acvatică plutitoare, cunoscută cu numele de castanul de baltă, unul dintre cele mai puternice filtre naturale. Mica deltă e casă pentru zeci de familii de egrete, lebede și rațe sălbatice.
Lacul de acumulare Vădeni din Tâgul Jiu se întinde pe o suprafață de 77 de hectare, iar mare parte din luciul apei a fost acoperit de castanul de baltă.
Planta are frunzele la suprafață, iar rădăcina sub apă și reușește să oprească pătrunderea uleiurilor sau a altor substanțe în adâncuri. Oamenii spun însă că apariția acesteia este inestetică și că ar trebui să fie îndepărtată.
Pe lac au cuibărit familii de egrete, rațe sălbatice, dar și lebede, însă peștii au de suferit.
Ion Antonescu - director AJVPS Vâlcea: Orice fel de vegetație pe suprafața lacului care pleacă de jos din albie dăunează peștelui. E mare consumatoare de oxigen. Mai ales acum când e și cald, apa e caldă și neoxigenată. Sunt condiții suficiente ca să dispară resursa acvatică vie, peștele.
Deși la noi pare să fie din belșug, în Germania, de exemplu, castanul de baltă este atât de rar, încât a fost declarată plantă pe cale de dispariție.