Un distrugător britanic şi o fregată din Turcia vor sosi, la sfârşitul acestei săptămâni, în Portul Constanţa, cele două nave făcând parte din Gruparea navală permanentă NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group). Acestea au desfăşurat recent antrenamente comune şi misiuni specifice alături de fregata “Regele Ferdinand”, în Marea Neagră, relatează News.ro.
Potrivit unui comunicat al Forţelor Navale, în perioada 29 iulie - 1 august, distrugătorul britanic „HMS Duncan” (D37) şi fregata turcească „TCG Yildirim”, care fac parte din Gruparea navală permanentă NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), se vor afla în Portul Constanţa, relatează News.ro.
“Din gruparea navală NATO, care operează în Marea Neagră în perioada 13 iulie – 1 august, mai face parte şi fregata Regele Ferdinand. Cele trei nave militare au desfăşurat misiuni specifice de supraveghere a traficului maritim, precum şi antrenamente comune de luptă împotriva ameninţărilor aeriene, subacvatice şi de suprafaţă”, se arată în comunicatul Forţelor Navale.
Pe parcursul escalei în Portul Constanţa, sunt prevăzute vizite la Comandamentul Flotei şi la autorităţile publice locale constănţene, la Muzeul Marinei Române, precum şi activităţi sportive cu militari din Forţele Navale.
HMS ”Duncan” face parte din clasa 45 a distrugătoarelor deţinute de Marea Britanie. Acesta este una dintre cele mai noi şi mai moderne nave de luptă şi a intrat în serviciul Marinei Regale britanice în anul 2013. Are o lungime de 152,4 metri, este propulsată de două turbine Rolls-Royce de 28.800 cai putere fiecare şi poate atinge o viteză maximă de 30 noduri (56 km/h). Nava are un echipaj alcătuit din aproximativ 200 de militari şi deţine numeroase sisteme de armament, pentru lupta împotriva ameninţărilor subacvatice, de suprafaţă şi aeriene.
TCG ”Yldirim” face parte din clasa ”Yavuz” a fregatelor deţinute de Turcia şi a intrat în serviciul Marinei Militare Turce în anul 1989. Are o lungime de 110,5 metri, este propulsată de două motoare Diesel de 20.000 cai putere fiecare şi poate atinge o viteză maximă de 20 noduri (37 km/h). Echipajul este alcătuit din 180 de militari, iar la bord sunt instalate numeroase sisteme de armament, pentru lupta împotriva ameninţărilor subacvatice, de suprafaţă şi aeriene.