Un dig din Delta Dunării s-a rupt și a inundat mai multe terenuri agricole. ISU și localnicii încearcă să acopere breșa.
Angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta, lucrători ai Serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din Mahmudia şi localnici intervin, joi seara, pentru acoperirea breşei apărute într-un dig care desparte terenuri agricole exploatate de firme private de o zonă renaturată în urmă cu câţiva ani de autoritatea locală.
Purtătorul de cuvânt al ISU Delta, Daniel Năstase, a spus că breşa apărută în dig are o lungime de aproape opt metri şi că, pentru a fi acoperită, instituţia pe care o reprezintă va interveni atât cu mijloace şi forţe proprii, cât şi cu sprijin din partea unor societăţi private, relatează Agerpres.
„Pe un bac al unui operator privat s-au adus mai mulţi piloni din lemn şi se încarcă în acest moment cu saci de piatră. Acum, avem suficiente forţe de intervenţie, dar dacă va fi nevoie ele vor fi suplimentate”, a precizat reprezentantul ISU Delta.
Năstase a mai spus că oamenii care vor interveni pentru acoperirea breşei dispun de toate materialele necesare.
„În urma evaluării la faţa locului, nu s-a constatat existenţa vreunui pericol pentru gospodării private sau vieţi umane”, a conchis Daniel Năstase.
Potrivit datelor făcute publice, ISU Delta intervine în zonă cu 25 de subofiţeri şi un ofiţer, o ambarcaţiune şi un camion şi continuă să evalueze pagubele produse în zonă.
Digul care s-a spart joi a mai ridicat probleme în luna aprilie a acestui an, iar autorităţile locale au intervenit cu saci de nisip pentru a stopa erodarea acestuia, care în unele zone ajungea până la 80%.
Şi în anul 2021, Primăria comunei Mahmudia a semnalat infiltraţii în digul amenajării Carasuhat, zonă renaturată anterior cu sprijinul fondurilor europene, la iniţiativa World Wildlife Fund, în parteneriat cu autoritatea locală, în cadrul proiectului „Reconstrucţia ecologică a terenurilor aparţinând domeniului public al Consiliului Local Mahmudia în cadrul incintei agricole Carasuhat din Delta Dunării”.
Prin acest proiect circa 900 de hectare dintr-o incintă agricolă au fost inundate, creându-se un luciu de apă şi condiţii prielnice pentru specii de plante, păsări şi peşti, caracteristice Deltei şi ameninţate cu dispariţia.
Editor : M.B.