Un copil de 3 ani a murit în drum spre spital. Explicația Ambulanței: „Ne-am gândit că este o criză efemeră, copiii fac convulsii des”

Data actualizării: Data publicării:
Ambulanță pe stradă
Serviciul de ambulanță. Foto: DSU

Caz tragic în Botoşani. Un copil de numai 3 ani a murit în drum spre spital. Părinţii au chemat de urgenţă ambulanţa, dar prima maşină care a ajuns nu avea medic, așa că a fost trimis un echipaj. Reprezentantul SAJ Botoșani a declarat pentru Digi24 că indiferent de ce ambulanță era trimisă „rezultatul este și era același”.

Actualiare 11:20. Tatăl copilului a anunțat că va face plângere împotriva Serviciului de Ambulanță Județean Botoșani. Șefa DSP Botoșani a dat mai multe detalii despre cazul copilului mort.


Purtătorul de cuvânt al Ambulanţei Botoşani, Nicuşor Curteanu, a explicat joi dimineață la Digi24 că apelul a venit la ora 23:26 „la o localitate care se afla la 50 de kilometri de stația centrală”.

„Din descrierea părinților, copilul a avut o pierdere scurtă de conștiență, asemănătoare unei crize de la febră și a fost trimis în prima clipă un echipaj de tip B, cu asistent medical. La trei minute, dispecerul nostru a reluat legătura cu tatăl și a întrebat dacă copilul are semne vitale, iar pe un ton calm s-a răspuns: copilul are puls și respiră. Asta nu necesita trimiterea unui al doilea echipaj. Având în vedere confirmarea despre starea copilului, familia s-a oferit să iasă în întâmpinare, pentru a reduce din distanță și s-au întâlnit la jumătatea traseului. La preluare, echipajul a găsit copilul în asistolă - activitate cardiacă absentă - și pupilele dilatate, palid. El a fost preluat fără semne vitale. În momentul acela a fost cerută o ambulanță cu medic, pentru că era motivație, și s-a efectuat resuscitarea până la sosirea echipajului cu medic, continuată apoi de acel echipaj”, a declarat purtătorul de cuvânt al SAJ Botoșani.

El a spus că în jur de 20 de minute a durat până la sosirea primului echipaj și alte „20 și ceva de minute echipajul cu medic de la data când s-a făcut apelul”.

„Deci același rezultat. Dacă copilul era preluat de o ambulanță cu medic, sau dacă a fost preluat de o ambulanță de tip B, rezultatul este și era același, pentru că nu știm ce s-a întâmplat până la data când a fost preluat copilul. Informațiile acestea nu sunt ale noastre și noi nu ne permitem să avansăm nicio supoziție, de trei ori a fost sunat pe traseu de către dispecer și pe o voce calmă i s-a spus că copilul respiră și are puls. Noi nu știm dacă copilul a avut puls atunci când s-a făcut apelul”, a completat el.

Nicușor Curteanu a mai spus că analizele au confirmat asistola „dar noi nu știm dacă la data apelului copilul sau pe traseu, așa cum s-a confirmat, avea puls, respira și lucrurul acesta s-a întâmplat înainte de întâlnirea cu ambulanța”.

Întrebat cine a decis să fie trimisă o ambulanță fără medic, el a spus că „ambulanța cu medic se trimite în funcție de motivele pe care le solicită părinții”. 

„S-a dorit să nu se piardă timp, sunt 50 de kilometri distanță, o mașină a plecat. Dacă la discuția după 3 minute se spunea: copilul este în aceeași stare, de multe ori se întâmplă, trimitem un al doilea echipaj, pentru că nu facem risipă de el. Nu au fost motive, pentru că ni s-a spus că copilul respiră și are puls și ne-am gândit că este o criză efemeră, de la febră, copiii fac convulsii des și... nu putem alerta un echipaj cu medic de fiecare dată când un copilul face febră. Procedăm de fiecare dată când ceva amenință și pune în pericol viața copilului”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

El a mai explicat că „pe o tură, în mod normal, sunt două echipaje de ambulanță”: un echipaj cu medic, C2, la Ambulanța Botoșani și un echipaj cu medic, C1, la SMURD.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri