Un bărbat din Reșita a pierdut peste 290.000 de lei, după ce a accesat o "ofertă" pe rețelele sociale

Data actualizării: Data publicării:
barbat suparat vorbind la telefon
Un bărbat din Reșita a pierdut aproape 60.000 de euro, după ce a căzut pradă infractorilor cibernetici. Credit foto: Guliver/Getty Images

Un bărbat din Reșita, care spera să facă o afacere, s-a trezit din investitor, victima infractorilor cibernetici. Cei peste 290.000 de lei pe care îi avea în cont au dispărut din câteva tranzacții, după ce acesta a dat curs unei "oferte" de investiții găsită pe rețelele sociale. În spatele așa-zișilor investitori erau, de fapt, escroci, care l-au lăsat, în doar câteva minute, fără toți banii din cont, scrie Express de Banat.

Bărbatul a văzut anunțul de investiții pe Facebook, la sfârșitul lunii trecute. I s-a părut tentantă promisiunea unui câștig imediat, așa că a accesat link-ul și a urmat pașii ceruți. Ulterior, bărbatul a fost contactat de un așa-zis consultat de investiții, care l-a convins să-și instaleze în telefon o aplicație de control la distanță.

Odată ce au obținut controlul asupra telefonului său, infractorii cibernetici au efectuat mai multe transferuri neautorizate de bani din contul persoanei vătămate, în valoare totală de peste 290.000 de lei.

Când și-a dat seama că a pierdut toate economiile de-o viață, echivalentul a 60.000 de euro, bărbatul s-a dus la Poliție. Agenții au deschis dosar penal pentru înșelăciune și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și îi caută acum pe infractori.

Val de înșelăciuni online în România

Astfel de cazuri de înșelăciuni online sunt tot mai dese în România, iar Digi24.ro le-a semnalat, în diferite articole, de-a lungul ultimelor luni. În ianuarie, un bărbat din Hunedoara a rămas fără 167.000 de lei din cont, tot după ce a cumpărat acțiuni fictive de pe internet. Victimele unor scenarii similare au fost și două femei din Iași și Maramureș, care au pierdut 19.000 de lei, respectiv 32.000 de lei din doar câteva click-uri.

Cel mai recent caz este chiar de zilele trecute. O femeie din Alba a rămas fără cei 16.000 de lei din cont, după ce a răspuns la un SMS. A crezut că trimite datele personale băncii, însă în spatele mesajului primit se ascundeau, de fapt, escrocii.

Sunt și cazuri în care oamenii nu doar că-și pierd economiile, ci se trezesc si datori la bănci. Un bărbat din Suceava a aflat cu stupoare că a luat un împrumut de 37.800 de lei, după ce escrocii au accesat, prin intermediul aplicației online de banking, un credit de nevoi personale în numele lui.

Avertismentul polițiștilor: Fiți vigilenți!

"Polițiștii vă recomandă să fiți vigilenți când dați click pe un anunț sponsorizat care vă apare pe pagina de socializare. Poate fi vorba despre reclame plătite, care vă îndeamnă să tranzacționați acțiuni la companii de stat și site-uri false, care promit câștiguri imediate în numele companiilor. Acestea pot constitui tentative de înșelăciune și fraudă, prin care anumite persoane care se află în spatele acestor anunțuri urmăresc să determine potențiale victime să-și furnizeze date personale, financiare sau de autentificare pe site-uri controlate de ele, sub pretextul unor investiții extrem de rentabile.

Infractorii cibernetici se folosesc, de obicei, de imaginea unor instituții publice, de presă sau bănci, chiar și de numere de telefon aparținând unor instituții bancare, pentru a crea falsa impresie că oferta lor este una legitimă. Odată ce utilizatorul accesează postarea sponsorizată, este redirecționat către un articol care încearcă să-l convingă să viziteze pagini de phishing", transmit reprezentanții IPJ Caraș-Severin.

Cum să evitați să deveniți victimele infractorilor cibernetici

  • Fiți foarte atenți la denumirea și mai ales adresa URL a paginii web pe care o accesați! De cele mai multe ori, paginile clonate au o denumire asemănătoare, dar nu identică cu cea originală. Fie lipsește o literă, fie apare o cratimă în plus, orice detaliu contează!
  • Evitați să accesați link-urile din postările sponsorizate care oferă oportunităţi rapide de îmbogățire.
  • Nu furnizați date personale, de autentificare ale conturilor sau de card pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană.
  • Dacă trebuie să primiți bani, IBAN-ul este cel ce trebuie comunicat.
  • Citiți cu atenție, înainte de a deschide, orice mesaj sau fișier care pare a fi transmis de la bancă.
  • Sesizați imediat instituția bancară dacă ați introdus, pe astfel de site-uri, date de card sau de autentificare la conturile de internet banking.

"Dacă ați fost victima unei astfel de fapte, anunțați cea mai apropiată unitate de poliție!", mai transmit polițiștii.

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...