Acordul privind securitatea expoziției cu piese dacice de la Muzeul Drents din Assen, asigurată pentru suma totală 30,2 milioane de euro, este unul sub-standard, susține un avocat olandez specializat în artă, Auke van Hoek, citat de citat de publicația olandeză De Telegraaf. El a ajuns la această concluzie după ce a analizat cele 11 pagini ale contractului de împrumut.
Van Hoek numește pasajele despre securitatea patrimoniului valoros al Muzeului Național de Istorie al României „deschise interpretării”.
De exemplu, contractul semnat anul trecut prevede că „personalul de securitate este disponibil pentru comunicare în caz de urgență”. Dar ce înseamnă asta? se întreabă Van Hoek.
„Înseamnă asta că cineva trebuie să fie mereu prezent? Sau asta înseamnă și un agent de securitate la distanță care poate fi căutat în caz de alarmă? Acest pasaj poate fi interpretat oricum.”
Captură după o pagină din contractul încheiat între Muzeul de Istorie din București și Muzeul Drents din Assen, Olanda
Pasajul conform căruia ar fi „un centru de control operațional 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână” ar fi putut fi scris și mai precis, potrivit lui Van Hoek, avocat experimentat în lumea dreptului artei, care a lucrat, printre altele, și la complicatul caz despre comorile ucrainene din Crimeea.
Controverse privind condițiile în care piesele au fost scoase din țară
Potrivit legii, obiectele de patrimoniu pot fi împrumutate, dar organizarea transportului trebuie aprobată de guvern. Premierul Marcel Ciolacu spune că nu există autorizație pentru scoaterea din țară a obiectelor dacice pentru expoziția din Olanda. Pentru expozițiile de la Roma și Lisabona, de exemplu, fuseseră emise decrete guvernamentale.
În acest timp, ancheta privind jaful este în desfășurare. Ministrul de Interne a afirmat că între poliția română și cea olandeză există o comunicare constantă cu privire la furtul pieselor din Muzeul Drents. Autoritățile au lucrat împreună încă din primele ore după furt.