Un asteroid de dimensiuni mari va trece pe lângă Pământ luna viitoare, informează CNN, care citează NASA.
Pe 14 septembrie, asteroidul 2000 QW7, cu un diametru cuprins între 290 și 650 de metri, va trece pe lângă Pământ cu o viteză de peste 23.000 de kilometri pe oră, la o distanță de aproape 5.000.000 de kilometri.
Experții spun că acesta nu prezintă vreun risc pentru planeta noastră, însă NASA îi urmărește evoluția. În luna iunie, astronomii au arătat că actualele telescoape pot oferi avertizări care să le permită oamenilor să evacueze o anumită zonă, în cazul în care un asteroid ar lovi Pământul.
Cum funcționează ATLAS și Pan-STARRS
Astronomii de la Universitatea din Hawaii au folosit telescoapele ATLAS și Pan-STARRS pentru a detecta un mic asteroid înainte să intre în atmosfera Pământului, pe 22 iunie. Asteroidul denumit 2019 MO avea un diametru de 4 metri și se afla la 500.000 de kilometri de Pământ. Ambele telescoape l-au observat, iar calculele ulterioare au stabilit traiectoria lui. Ulterior, 2019 MO a intrat în atmosferă deasupra oceanului Pacific și s-a dezintegrat.
Telescopul ATLAS scanează întreg cerul la fiecare două nopți, în căutarea asteroizilor care ar putea lovi Pământul. El este capabil să descopere asteroizi mici cu o jumătate de zi înainte să lovească și asteroizi mari cu câteva zile înainte.
Editor web: Vlad Mironescu