Video Ultimele imagini cu Nicu Covaci în viață. Momente emoționante alături de prieteni și cunoscuți, pe patul de spital

Data actualizării: Data publicării:
Nicu Covaci. Foto- Facebook
Printre ultimele imagini, Nicu Covaci este surprins înconjurat de prieteni Foto- Facebook

Prieteni și apropiați care i-au cântat în cor, de ziua lui, celebrele hituri Phoenix. Acestea sunt printre ultimele imagini cu Nicu Covaci în viață. Ele au fost surprinse la scurt timp după ce marele artist a fost diagnosticat cu o formă gravă de cancer cerebral.

Trupul lui Nicu Covaci, fondatorul legendarei trupe Phoenix, va fi depus la Filarmonica din Timișoara, la începutul săptămânii viitoare, a anunțat primarul orașului. Artistul va fi înmormântat cu onoruri militare, pentru că a fost decorat cu ordinul meritul cultural în grad de cavaler. Nicu Covaci avea 77 de ani, iar în ultima perioadă, s-a confruntat cu mari probleme de sănătate.

Îngrijit de prieteni

El a fost diagnosticat cu o forma gravă de cancer cerebral la Spitalul Județean din Timișoara. Tot aici, în luna martie, artistul a suferit o operație dificilă pe creier, iar starea lui s-a degradat treptat. Tot aici a petrecut și ultima lună din viață, pe secția de Terapie Intensivă. 

De el a avut grijă un prieten bun: Dorel Săndesc, managerul spitalului județean de urgență din Timișoara. Medicul spune că artistul a trecut prin dureri crunte în ultimele săptămâni și a făcut tot posibilul să-i aline cât mai mult suferința.

„Și-a păstrat acea forță extraordinară, acea forță interioară chiar când și organismul său, care era și el fizic foarte puternic. A început să slăbească, forța sa a rămas exprimată prin acea privire de leu în iarnă, aș putea spune. (...) Vreau să închei spunând ceea ce scrie pe acest tricou, pe care el mi l-a dăruit și l-am descoperit că-l am, îl port pentru prima dată. Vreau să spun din tot sufletul și mă rog ca să fie să renască Nicu Covaci”, a declarat managerul Spitalului Județean din Timișoara Dorel Săndesc.

„Nicu Covaci, un gigant pentru cultura română”

Nicu Covaci a primit diagnosticul crunt la începutul acestui an.

„Nicu era tot mai rău în ultimele zile și asta este o mare durere pentru noi.  A fost cel mai bun prieten al meu, a fost un om de nădejde. Ne-am cunoscut în 1972, am fost foarte apropiați și am încercat să ducem toate lucrurile, să le facem cât mai bine și mai frumos pentru noi. Rămâne automat muzica lui, compozițiile și tot ce-a fost, concertele care au avut loc și toate lucrurile frumoase care le-a avut de-a lungul vieții”, a explicat Titi Dragomir, impresarul trupei Phoenix.

Conform jurnaliștilor specializați pe muzică, Nicu Covaci a reușit să schimbe mentalitățile mai multor generații.

„Important este ceea ce a lăsat și ce ne lasă și modul în care noi vom ști să prețuim în continuare, mă refer la generațiile care urmează, ceea ce au reușit ei să realizeze. Pentru că nu a fost doar muzică aici, a fost mult mai mult. A fost, practic, o atitudine și o expresie care au intrat în mentalul mai multor generații, care au schimbat ceva din mentalitate. Nicu Covaci a fost un gigant pentru cultura română”, a notat jurnalistul muzical Mimo Obradov.

Fenomenul Phoenix și fuga din țară

Trupul neînsuflețit al artistului va fi ridicat de la morgă luni, iar mai apoi, fanii lui Nicu Covaci își vor putea lua rămas bun de la el la Filarmonica Banatul, acolo unde va fi depus sicriul. Artistul va fi înmormântat cu onoruri militare, pentru că a fost decorat cu ordinul meritul cultural în grad de cavaler.

Formația Phoenix a fost considerată un fenomen underground. Muzica lor a fost interzisă de cenzura comunistă în concerte, televiziune și la radio. Acela a fost momentul în care Nicu Covaci a reușit să fugă din țară. Se întâmpla în 1976.

A revenit însă un an mai târziu, când le-a propus colegilor să fugă din țară, ascunși în cutiile boxelor. Și au reușit. Doar Mircea Baniciu a rămas în România. S-au stabilit în Germania, unde au continuat să scrie istorie. În 1990 au revenit pe meleagurile natale, unde milioane de români s-au bucurat din nou de muzica lor legendară.

Editor : Iulian Bîrzoi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un avion militar american s-a prăbușit cu patru bombe nucleare la bord, acum 56 de ani, în Groenlanda
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Carmen Iohannis în prima zi de școală. Ce designer a ales soția președintelui
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Orlando Bloom, transformare fizică grea pentru "The Cut". A trăit cu ton și castraveți pentru a slăbi, apoi...
Adevarul
Acțiunile teroriste ale Rusiei Sovietice pentru distrugerea României Mari. Planurile malefice ale...
Newsweek
Alertă de sănătate. Căpușele transmit un virus mortal care „se îngroapă în creierul” omului
Digi FM
"Se putea termina groaznic". Carmen Brumă, Mircea Badea și fiul lor, accident în Grecia, din cauza unei...
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Împerecherea unor elefanți, surprinsă de un fotograf. Momentul rar i-a fascinat pe internauți
Film Now
Angelina Jolie, însoțită de fiul său pe covorul roșu. Pax, cu mâna în ghips și cu cicatrici vizibile pe față...
UTV
Selena Gomez a vorbit despre probleme de sanatate care o impiedica sa ramana insarcinata: „Din pacate, nu pot...