Momentul manelelor de pe scena Premiilor Gopo a declanşat o avalanşă de reacţii, mai ales pe reţelele de socializare. Artişti sau nu, critici de artă sau nu, foarte multă lume s-a simţit datoare să comenteze care pro, care contra. Regizorul Tudor Giurgiu, cel care a gândit prezenţa acestui moment în cadrul galei, crede că a făcut alegerea corectă şi nu regretă nimic. Declarația a fost făcută la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
„În clipa în care am gândit acest moment, mi-am imaginat că va fi o bombă, dar nu mi-am imaginat că va urma aşa o avalanșă. Sigur, iau și partea bună, am citit părerile multora care spuneau: vreau să vad filmul ăla cu manele, unii mă întrebau unde să-l vadă pe net. Tot acest scandal generat a dus la curiozitatea unora de a vedea un film și ăsta mi se pare un lucru bun”, a spus Tudor Giurgiu la Digi24.
„Am simțit, într-adevăr, o stinghereală în sală la anumiți oameni, alții aplaudau, râdeau, se și mișcau, în fața mea era echipa filmului Moromeții, oamenii se uitau tablou, unii poate mai surprinși decât alții. Am citit apoi că unii au ieșit, aceiași care înainte – și erau foarte revoltați - aceiași care poate luaseră înainte și statuete și dănțuiau prin culise. În fine, ce să spun, e dreptul fiecăruia de a se manifesta. Cred că a fost o alegere inspirată. Ce nu a fost bine, cred, a fost execuția, însemnând că - este aici o părere regizorală - cred că dacă am fi avut mai mult timp la implementarea acestei idei... Eu îmi imaginam că se termina parodia anterioară, în care îl parodiam pe Freddie Mercury a la roumaine, după care vedeai o clapă pe scenă, o lumină, un clar obscur, apărea un interpret. Execuția ar fi putut fi mai bună, dar oportunitatea acestei idei despre care am văzut că se tot discută, s-a divizat lumea înfiorător de tare, nu poate fi pusă sub... mă irită foarte tare când văd aceste păreri radicale, că nu aveau ce căuta acești oameni la Teatrul Național”, a adăugat Tudor Giurgiu.
„De ce trăim cu impresia că asta este o subcultură și de ce trăim cu impresia că Gala Gopo este un eveniment al elitelor, doar pentru că unii se îmbracă mai bine și vin în rochii? De ce nu interzicem în cazul ăsta - filmul Soldații vorbește despre o relație homosexuală între un cercetător care face un doctorat în manele și un rom în Ferentari. De ce nu l-am interzice și pe el, este un scenariu care a trecut de un concurs de scenarii la CNC, mă irită această radicalizare”, a continuat regizorul.
„Mi se pare că unii judecă în mod foarte... cu foarte multe prejudecăți. Am primit și eu multe mesaje pe Facebook în care am avut aceleași comentarii pe care le-a avut și dl Pleșu, este o problemă care ține și de rasism și de faptul că foarte mulți români nu vor să vadă romi sau țigani pe scenă. Ideea în sine, nu vor să vadă. Vorbeam cu colegii mei, probabil la anul dacă vom deschide cu o orchestra simfonică, de tineret și cu 10 minute extrase dintr-o simfonie va fi pe placul... nu vrem să fie un eveniment pe planul elitelor, filmul este un eveniment popular”, a spus Tudor Giurgiu.
Urmăriți interviul integral în materialul video atașat.