Video Toți mai mulți elevi folosesc ChatGPT pentru a-și face temele. Profesorii nu sunt deloc mulțumiți

Data actualizării: Data publicării:
Illustrative: Chatbot Chatgpt, Netherlands - 18 Jan 2023
ChatGPT, care a atras peste 1 milion de utilizatori la scurt timp după lansare, este un model de inteligență artificială care produce text conversațional. Foto: Profimedia Images

O aplicație care folosește inteligența artificială face furori pe internet. Antrenată să interacționeze cu utilizatorii într-un mod cât mai natural, platforma e folosită de elevi și studenți la redactarea rapidă a eseurilor. La scurt timp de la lansare, ChatGPT a atras milioane de utilizatori din toată lumea.

Chatbotul lansat în noiembrie anul trecut îi poate ajuta pe tineri să redacteze, cu un simplu click, texte pe orice temă. Rezultatul poate fi însă dezamăgitor.

Matei Alexandru, Asociația Elevilor București Ilfov: Aplicația a reușit să facă niște eseuri argumentative. Doamna de Română a spus că ideile sunt bune, însă nu sunt bine legate. Timpul de redactare al temelor ar fi mai ic, însă la finalul zilei am vedea niște teme care nu sunt originale.

Profesorii au pus aplicația la treabă. Pe parcurs, însă, i-au descoperit neajunsurile.

Robert Eckstein, profesor de Matematică: I-am cerut acestui program să îmi dea exemple de funcții injective, bijective, subjective. Mi-a spus aproape impecabil, după care mi-a dat trei exemple greșite. Perfect! Atunci îl rog pe copil să facă același lucru și vreau să văd: el își dă seama că aceste exemple furnizate sunt greșite?! Noi trebuie să integrăm tehnica modernă în lecție.

Daniel David, Babes Bolyai: Eu cred că este o falsă problemă pentru că și până acum dacă dădeai o astfel de temp s-ar putea ca tema să fie făcută de altcineva, nu de studentul care o aduce la universitate.

Avocații spun că va mai trece timp până când aplicația va furniza informații precise în domeniul juridic.

Justin Anghel, avocat: Sistemul juridic românesc prezintă niște specificații proprii, iar informașiile cu privire la noțiunile și instituțiile de drept din statul romțn sunt mai puține la nivel calitativ și cantitativ față de cele pe care ți le oferă cu privire la sisteme de drept precum cel englezesc sau american. Intervenția unei schimbări legislative poate schimba complet soluția pe care o oferi în raționamentul de interpretare a legii.

Pe de altă parte, creatorii de conținut sunt încă optimiști.

Mircea Bravo, creator de conținut: Încă credem în acel 0.01% care e inputul tău, al omului, și care finisează cumva produsul.

Psihologii spun că inteligența artificială va „fura" din bucuriile vieții reale.

Mihaela Sahlean - Apetroaie, doctor in Psihologie: Apare demotivarea în a mai căuta, refuzul plăcerii curiozității, demotivarea de a mai face, a dori, în a-ți imagina tu, în a gandi tu. Predai controlul unui ecran.

Sorin Ion, secretar de stat Ministerul Educației: Nu încurajez profesorii să folosească aplicația. Și Google sau Internetul în general poate fi folosit cu anumite limitări, nu îl folosim pentru a lua de acolo informații socotite, axiome, ci pentru a trece prin filtrul gândirii informațiile de acolo.

CHAT GPT a ajuns să fie folosită de milioane de oameni din toată lumea în mai puțin de 2 luni de la lansare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri