Managerul Institutului Victor Babeș, Emilian Imbri, a explicat la Digi24 că testele rapide nu trebuie făcute pe cont propriu, fără supraveghere. El a subliniat că recoltarea trebuie făcută de persoane avizate, echipate corespunzător. "Recomand să se facă controlat", a spus Imbri.
Emilian Imbri a explicat ce înseamnă când testul arată că persoana are anticorpi: Înseamnă că virusul a trecut prin organism, s-a creat reacția de apărare, nu au fost simptome sau persoana le-a trecut cu vederea fiind ușoare.
În acest caz, persoana care constată prin testare că a avut anticorpi nu trebuie să se prezinte la spital, anticorpii fiind dovada că boala a trecut, a adăugat medicul.
El a recomandat ca recoltarea de probe să se facă sub supraveghere.
"Astea nu sunt teste pe care le faci singur, ca testele de sarcina, să te duci la farmacie să îți interpretezi singur acest test. Se fac sub supraveghere.
Indiferent că e test rapid sau real time PCR, recoltarea se face de persoane avizate, nu recomand să-și ia fiecare (probă – n.r.) din nas sau să își facă singur picătura de sânge, trebuie să fie cineva care să știe să facă asta.
Indiferent unde se face recoltarea, dacă este făcută în alte locuri decât în spital, aceste teste trebuie să fie prelucrate în laborator, pentru că este produs biologic acare ar putea să se transmită celui care îl manevrează.
Deci, trebuie să se facă în laborator de oameni avizați, echipați corespunzător.
Este o nuanță care nu se cunoaște, nu se face ca: hai să ne facem repede un test, într-o cămăruță, lângă serviciu, sau în hol și se dă răspunsul pe loc.
Nu recomand.
Recomand să se facă controlat.", a explicat Emilian Imbri.
Redactare G.M.