Prima zi de Crăciun a fost cea mai caldă din istorie. 20,9 grade au arătat termometrele la Calafat și 17,2 grade la București. Temperaturi record s-au înregistrat la peste 90 de stații meteo. A doua zi de Crăciun a adus și ea recorduri de temperaturi. Și așa cum arată estimările în acest moment, foarte cald va fi și de Revelion, când este posibil să fie atinse noi recorduri, spune directorul ANM, Elena Mateescu.
Elena Mateescu, director ANM: Nu numai prima zi de Crăciun, chiar și a doua zi de Crăciun a înregistrat noi recorduri la nivelul temperaturilor maxime zilnice. La 91 de stații meteorologice din totalul de 166 am înregistrat cele mai ridicate temperaturi pentru o zi de 26 decembrie, de când se fac măsurători în țara noastră. De asemenea, la 72 de stații s-au înregistrat cele mai ridicate minime pentru o dimineață de 26 decembrie.
Chiar și în această dimineață, la 42 de stații am înregistrat cele mai ridicate temperaturi minime pentru o dimineață de 27 decembrie. Pe fondul menținerii, pe o perioadă de trei zile, a unor temperaturi care au caracterizat o vreme deosebit de caldă, de până la 21 de grade, este posibil să încheiem un decembrie 2023 în top trei cele mai călduroase luni decembrie din istorie.
Până la sfârșitul anului, vremea va rămâne în același ecar de temperturi mari, pentru această perioadă din calendar, cu temperaturi între 5 și 14 grade. Chiar și prima zi din 2024 este posibil să aducă valori ce vor caracteriza o vreme caldă, cu maxime de până la 10, 11, 12 grade.
În noaptea dintre ani, minimele vor fi pozitive în majoritatea țării.
Este posibil să consemnăm noi recorduri. Până atunci vom evalua, cred că este bine deja să anticipăm. Din datele de începutul anului și până acum, e o probabilitate foarte mare ca 2023 să fie cel mai cald an din istoria măsurătorilor din țara noastră. Este posibil să rămânem în acest record, având în vedere vremea mai caldă până la finalul anului.
Editor : I.C