Bucureştiul a colectat un milion de euro din taxa turistică plătită de hotelieri către bugetele locale. Niciun ban nu a fost, însă, folosit pentru promovarea turistică a Capitalei. Cu toate acestea, consilierii municipali au aprobat, într-o şedinţă extraordinară, continuarea strângerii taxei.
Taxa de promovare turistică este colectată de fiecare primărie de sector din 2015. Până acum s-ar fi strâns, în total, peste un milion de euro.
Gabriela Firea, primar general: „Până acum nu a fost folosită, deoarece primăriile de sector nu aveau direcții de turism, nu aveau legislația pe baza căreia să poată să cheltuiască acești bani”.
Potrivit hotărârii din 2014, taxa de turism este colectată de primăriile de sector şi administrată de Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului în Bucuresti, asociaţie în care Primaria Municipiului Bucuresti este membru fondator.
Călin Ile, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Turismului: „Primăriile de sector nu au vărsat niciun ban către Asociaţia pentru Promovarea Turismului, deoarece normele de cod fiscal, care sunt mai presus decât hotărârea de consiliu a Primăriei Municipiului Bucureşti, prevedeau că banii se vor constitui venit la primăriile de sector”.
Cu toate acestea, consilierii municipali au votat continuarea strângerii taxei de turism de 1% din venitul din cazare şi anul viitor. Şi asta pentru că, spune primarul general, luna viitoare ar urma să fie votată o nouă hotărâre care să reglementeze cum exact vor fi folosiţi aceşti bani.
Întrebare: „Şi atunci în urmatoare şedinţă o să promovaţi hotărea?”.
Gabriela Firea: „Asocierea între sectoare și PMB pentru utilizarea acestei taxe și care să fie exact scopurile. Vom realiza mai multe pliante, videoclipuri. De asemenea, întâlniri cu agențiile din străinătate de a promova serviciile și produsele noastre”.
Hotelierii spun că numărul turiştilor care au vizitat Capitala în 2016 a depăşit anul acesta 2,2 milioane de persoane, dar că niciun ban din taxă nu s-a întors în turism.
Sursa: Digi TV