Suedia începe vânătoarea de lupi pentru a reduce populația, stârnind critici privind protecția speciei vulnerabile

Data publicării:
Suedia a autorizat uciderea a cinci familii întregi de lupi, în total 30 de exemplare, într-o vânătoare pe care militanţii o consideră ilegală în conformitate cu legislaţia UE
Suedia a autorizat uciderea a cinci familii întregi de lupi, în total 30 de exemplare, într-o vânătoare pe care militanţii o consideră ilegală în conformitate cu legislaţia UE. Foto: Shutterstock

Suedia a autorizat uciderea a cinci familii întregi de lupi, în total 30 de exemplare, într-o vânătoare pe care militanţii o consideră ilegală în conformitate cu legislaţia UE. În ciuda scăderii cu aproape 20% a numărului de lupi în perioada 2022-2023, guvernul suedez dorește să reducă populația acestora la 170 de exemplare, iar criticii avertizează că acest lucru ar putea pune în pericol specia. Conform Convenției de la Berna, speciile protejate nu pot fi lăsate să scadă sub un nivel sustenabil al populației, potrivit The Guardian.

Populația de lupi din Suedia a scăzut cu aproape 20% în perioada 2022-2023, iar în prezent există 375 de lupi înregistrați. Scăderea se datorează presiunii crescute a vânătorii, iar guvernul a anunțat la începutul acestui an că intenționează să reducă populația cu jumătate, stabilind 170 de lupi ca nivel minim pentru „starea favorabilă de conservare”, în locul minimului actual de 300.

Criticii spun că acest lucru va pune în pericol populația de lupi, care a avut istoricul unui bastion fragil în Suedia, parțial din cauza vânătorii excesive. Suedia nu a avut o populație de lupi care să se reproducă între 1966 și 1983, iar specia este inclusă în lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii ca specie pe cale de dispariție.

Planurile fac parte dintr-o tendință mai largă, Uniunea Europeană intenționând să relaxeze reglementările privind persecuția lupilor, permițând țărilor să crească numărul acestora care pot fi uciși.

Comisia Europeană ia în considerare revizuirea directivei sale privind habitatele pentru a reflecta faptul că numărul lupilor a crescut, în special în regiunile alpine și împădurite din Scandinavia și Europa Centrală. Fermierii spun că populația crescută reprezintă o amenințare pentru animalele de fermă, cum ar fi oile.

La începutul acestei luni, membrii Convenției de la Berna privind conservarea faunei sălbatice și a habitatelor naturale din Europa au votat pentru schimbarea statutului lupilor din specie „strict protejată” în „specie protejată”. Această modificare va intra în vigoare pe 7 martie 2025 și va facilita modificarea directivei UE privind habitatele pentru a permite uciderea unui număr mai mare de lupi.

Ecologiștii, însă, au declarat că, în loc să modifice legile pentru a permite vânătoarea lupilor, fermierii pot lua măsuri preventive, cum ar fi gardurile electrice.

„Suntem foarte critici față de calea pe care o urmează acum UE, care retrogradează statutul de protecție al lupului”, a declarat Magnus Orrebrant, președintele Asociației suedeze a carnivorelor.

Dacă UE urmează decizia recentă a Convenției de la Berna de a schimba statutul de protecție al lupului în directiva privind habitatele, rezultatul va fi extrem de negativ nu doar pentru lupi, ci și pentru întreaga faună sălbatică din Europa.

Președintele Asociației suedeze a carnivorelor a mai spus că „în Suedia, aceasta nu va avea niciun impact imediat asupra populației de lupi, deoarece guvernul suedez din 2010 ignoră în mod flagrant statutul special de protecție al lupului, permițând o vânătoare anuală cu cotă autorizată și încălcând astfel legislația UE”.

Am depus o plângere oficială la Comisia Europeană, ceea ce a dus la o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Suediei, însă fără niciun rezultat până acum.

Léa Badoz, ofițer de programe pentru viața sălbatică la Eurogroup for Animals, un grup de lobby, a declarat că „lupul este, din păcate, ultimul pion politic, o victimă a dezinformării. Reducerea protecției nu va rezolva provocările coexistenței, nici nu va ajuta fermierii.”

Editor : Ș.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara energetică a Balcanilor care stârnește Rusia și SUA. Unde zac îngropate peste două miliarde de euro
Digi FM
Ce pensie are Angela Merkel, după 16 ani la conducerea Germaniei
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
Hugh Jackman, alături de fiul său, în vacanță, în Australia. Copiii actorului încearcă să se adapteze la noua...
Adevarul
Un șofer a urcat cu un BMW pe pârtie, la Borșa. Reacția internauților: „Întrebarea e ce caută oamenii cu...
Newsweek
Ministrul de Finanțe, vești proaste despre pensii în 2025. Ce șanse sunt să mai crească? Și când?
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025