Președintele american Joe Biden a aprobat furnizarea unui al doilea sistem antiaerian Patriot pentru Ucraina, informează New York Times care citează surse militare și din administrația SUA.
Biden a luat această decizie săptămâna trecută, după mai multe întâlniri „tensionate” și dezbateri interne legate de furnizarea către Ucraina a unor sisteme antiaeriene performante, dar care să nu pună „în pericol” capacitatea de luptă a SUA.
Acesta este al doilea sistem antiaerian Patriot furnizat de SUA Kievului. Sistemul va fi livrat Ucrainei via Polonia și va putea ajunge la trupele ucrainene din prima linie „în următoarele zile” au declarat sursele citate de NYT.
Alte două țări NATO au mai furnizat până acum Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot: Germania (două sisteme livrate, plus încă unul promis a ajunge la sfârșitul acestei luni) și Olanda (un sistem).
Luna trecută, în timpul unei vizite în SUA, președintele României, Klaus Iohannis, a admis că a discutat cu Joe Biden despre posibilitatea acordării Ucrainei, de către România, a unui sistem Patriot. Iohannis a spus că în Ucraina e nevoie de sisteme de apărare antiaeriană și că a existat o discuție intensă despre cine le poate oferi, fiind întrebată și România.
Totodată, Iohannis a mai adăugat că „e inacceptabil ca România să rămână fără apărare antiaeriană”. Președintele român a mai precizat că „în măsura în se care cedează ceva, România trebuie să primească ceva”.
Klaus Iohannis a anunțat convocarea, săptămâna viitoare, a unei ședințe CSAT în care „probabil” se va discuta și despre posibilitatea trimiterii unui sistem Patriot în Ucraina.
Concomitent, MApN a anunțat că în perioada 3-14 iunie, în poligonul Capu Midia, va avea loc un exercițiu militar în care vor fi testate inclusiv lansări de rachete Patriot.
„Un obiectiv național în derularea exercițiului îl constituie finalizarea procesului de operaționalizare a celui de-al doilea sistem PATRIOT care, prin executarea tragerilor reale în poligonul din Capu Midia, va fi certificat „gata pentru îndeplinirea unei misiuni (mission capable)”, se arată în comunicatul MApN.
Editor : Mihnea Lazăr