Stoltenberg spune că este „deplin încrezător” în aderarea Suediei la NATO, după realegerea lui Erdogan

Data publicării:
jens stoltenberg la bucuresti
Jens Stoltenberg, secretarul general NATO. FOTO: Profimedia Images

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg se declară ”deplin încrezător” în privinţa aderării Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, după realegerea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a blocat până în prezent această candidatură, relatează AFP.

”Sunt deplin încrezător cu privire la faptul că Suedia va deveni membră NATO, membră cu drepturi depline”, a declarat Jens Stoltenberg la o masă rotundă, marţi, la Oslo, unde are loc miercuri şi joi o reuniune informală a miniştrilor de Externe din NATO. 

Turcia şi Ungaria sunt singurele state membre care nu au ratificat aderarea Suediei la NATO, însă Finlanda, împreună cu care Suedia şi-a depus candidatura, a devenit al 31-lea stat membru al Alianţei la 4 aprilie. Recep Tayyip Erdogan, reales duminică într-un nou mandat de cinci ani la conducerea Turciei, blochează această candidatură şi acuză Stockholmul de faptul că găzduieşte lideri ai opoziţiei turce cu presupuse legături cu activişti kurzi scoşi în afara legii, notează News.ro.

”Vom avea contacte strânse cu Ankara, cu preşedintele Erdogan, pentru ca aceast proces să accelereze cât mai mult posibil”, le-a declarat Jens Stoltenberg unor jurnalişti, în urma unei mese rotunde. ”Ei (suedezii) au ajuns extrem de departe după ce toate statele membre, inclusiv Turcia, i-au invitat să devină membri cu drepturi depline la summitul” de la Madrid din 2022, a subliniat el. 

”Consider, din toamna trecută, că Suedia ar fi trebuit să fi fost admisă prin ratificare şi sunt în continuare de această părere. Dar, atunci când 31 de ţări trebuie să se pună de acord, ia, fără îndoială, mai mult timp decât aş dori şi depunem, aşadar, eforturi”, a subliniat el. 

Ministrul turc de Externe urmează să nu fie prezent la reuniunea de la Oslo zilele acestea, însă problema candidaturii Suediei la aderarea la NATO urmează să fie discutată din nou, la 11 şi 12 iulie, la summitul NATO de la Vilnius, în Lituania, pe care reuniunea din capitala norvegiană îl pregăteşte.

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri