Cum ar fi ca tot acest scandal, început într-o seară cu ordonanța lui Ciordache, să se termine cu demiterea lui Kovesi? se întreabă Dragoș Pătraru, realizatorul emisiunii „Starea Nației” de la Digi24. Probabil că România ar deveni cel mai mare umorist al tuturor timpurilor, răspunde tot el.
Dragoș Pătraru:
Cred că trebuie să înțelegem un lucru: nimic, dar nimic din ce s-a întâmplat după Ordonanța 13 n-avea cum să taie din greața acestei Ordonanțe.
E chiar ridicol cumva să le amintim mereu acestor băieți: „băi, Iordache, băi, Dragnea, băi, Grindeanu… e vorba despre voi, puterea, și despre noi, cetățenii. Față de noi a fost porcăria”.
Apoi, cu DNA-ul, cu restul, cu CCR-ul, cu referendumul acela lipsit de sens, toate acestea sunt, deci, o altă poveste. Să nu le amestecăm. Că aici greșim!
Bun, aici trebuie spuse câteva chestiuni foarte importante. În primul rând, DNA-ul a făcut și face abuzuri și e o instituție bolnăvioară în acest moment. Adică, are impresia că i se permite orice, pentru că, vorba aia, limita e cerul, nu legea. Și oricât s-ar supăra unii, toate aceste derapaje ale unor instituții trebuie sancționate.
Că tot vi se vorbește mult despre adevăr zilele astea la Digi 24, un rol al presei - în afară de încercarea de a descoperi adevărul - este şi ăsta: să sancționezi derapajele instituțiilor de forță, nu să le susții sau chiar să le încurajezi, cum se întâmplă acum în multe locuri din presă. O grămadă de jurnaliști au încurcat rău de tot borcanele și susțin instituții care încalcă regulile democrației, în loc să le sancționeze derapajele. Și o fac cu atâta convingere, încât mi-e milă de ei.
Pe de altă parte, pentru că trebuie să păstrăm o dreaptă măsură, niciun om normal la cap nu poate să creadă că însănătoșirea DNA-ului o să vină de la PSD și ALDE. Adică, de la Dragnea și Tăriceanu.
Mi se pare tot mai limpede acum că următoarea mare mișcare pentru independența justiției și pentru consolidarea statului de drept este decuplarea procurorilor de la politic. Pentru că, să ne înțelegem, politicul i-a controlat pe procurori 25 de ani, iar de vreo doi ani, ăștia se răzbună, în sensul că încearcă ei să-i controleze pe politicieni.
Clasa politică nu mai trebuie să aibă niciun amestec în numirea Procurorului general, a șefului DIICOT și, mai ales, a procurorului-șef de la DNA.
Cum adică niște unii din partide să negocieze pe cine pun procuror-șef al DNA-ului?
Vă mai amintiți? Anul trecut, doamna Prună nici nu a mai urmat vreo procedură în numirea Codruței Kovesi la DNA… Pur și simplu a pus-o acolo și gata. Ce-i prostia asta? Nu poți călca democrația în picioare în numele democrației!
Mai ales după ce stăm toată ziua cu statul de drept în gură, că ne trebuie reguli, proceduri și așa mai departe. Nu putem să suspendăm regulile când vrem noi să se întâmple ceva. Toți cei care au făcut asta în istorie au sfârșit-o rău.
Să ne gândim cum a fost cu guvernul Grindeanu în ultima perioadă: băi, pe bune, după o asemenea mișcare, cu Ordonanța aia, orice guvern ar fi trebuit să plece.
Eh, ce ne ziceau nouă guvernanții? "Mă, poporule, ușor, că am fost aleși, da? Ne-au votat oamenii."
Eh, la procurori nu e așa. Nu, ci se urlă: "să fie revocați, să fie dați jos imediat!"
Atunci, poate că nu ar fi rău să avem alegeri și pentru funcția de procuror general sau procuror DNA. De ce nu? În aceste funcții să se ajungă din interiorul sistemului, şi nu prin negocieri politice. Nu mă pricep, dar sunt sigur de un lucru: cum e în momentul ăsta nu e bine.
Oricum, sună foarte amuzant placa asta a politicienilor, zice totul despre democrația noastră: "Domnule, DNA-ul e controlat politic de ceilalți. Ar fi bine să fie controlat de noi, că noi suntem la putere".
Wow, da, ne-ați convins. Eu când vă spun că n-avem nicio șansă de vindecare...”, își încheie Dragoș Pătraru scheciul intitulat „Vine primăvara, ies ghioceii în statul de drept”.