Soluțiile pentru deparazitarea animalelor vor fi scoase din farmaciile veterinare după ce zeci de copii au ajuns la spital

Data publicării:
farmacie
ANSVSA a propus interzicerea vânzării soluţiilor pentru deparazitarea animalelor în farmaciile veterinare, după ce tot mai mulți copii au ajuns la spital, fiind spălați de părinți cu astfel de substanțe. Sursă FOTO: Pierre-Olivier/ Shutterstock

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară a propus interzicerea vânzării soluţiilor pentru deparazitarea animalelor în farmaciile veterinare, după ce tot mai mulți copii au ajuns în stare gravă la spital, fiind spălați cu aceste soluții toxice de către părinți sau îngrijitori.

Cele mai recente cazuri de copii care au ajuns la spital după ce au fost spălați cu soluții pentru deparazitarea animalelor au fost înregistrate în Bacău și Suceava. Este vorba despre trei surori din Bacău cu vârste cuprinse între 4 și 9 ani au ajuns intoxicate la spital după ce mama lor le-a spălat pe cap cu o soluție pentru deparazitarea animalelor, iar o altă fetiță de numai 2 ani din Suceava a ajuns în comă la spital la scurt timp după ce a fost spălată cu o soluție de uz veterinar. Fetițele de 2 ani și 9 ani sunt interante în continuare la Spitalul de Copii din Iași și se află în stare gravă.

Ca urmare a numărului îngrijorător de astfel de cazuri, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară a făcut mai multe precizări privind prescrierea, comercializarea, eliberarea si utilizarea produselor medicinale veterinare.

„Toate produsele medicinale veterinare autorizate de către autorităţile veterinare române sau de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) sunt destinate exclusiv utilizării la animale, iar o eventuală decizie privind utilizarea acestora la oameni aparţine autorităţilor competente pentru produse medicinale de uz uman. Medicii veterinari nu au competenţe legale pentru a recomanda, prescrie, comercializa, elibera produse medicinale veterinare care să fie utilizate în tratamentul oamenilor. Produsele medicinale veterinare care se eliberează doar pe bază de reţetă sunt prescrise exclusiv de către un medic veterinar cu drept de liberă practică, care a examinat animalul şi a stabilit un diagnostic. În cazul produselor medicinale veterinare care se administrează animalelor de la care se obţin alimente, medicul veterinar este obligat să înscrie în prescripţia medicală perioada de aşteptare ce trebuie respectată, în conformitate cu prospectul produsului medicinal veterinar prescris şi utilizat. Proprietarii ori deținătorii de animale pot deține și administra numai acele produse medicinale veterinare care sunt dobândite legal, sub supravegherea medicului veterinar. În cazul utilizării şi administrării produselor medicinale veterinare la animale, în cadrul unităţilor de asistenţă medical-veterinară, la sediu sau în condiţii de teren, medicul veterinar consemneză activitatea în registrul de consultaţii şi tratamente, iar, în cazul animalelor de la care se obţin alimente, notifică proprietarul cu privire la respectarea timpului de aşteptare. Comercializarea cu amănuntul a produselor medicinale veterinare autorizate pentru animale de la care se obțin alimente se realizează numai prin farmacii veterinare, conform prevederilor legale în vigoare.”, a declarat ANVSA.

”Așadar, de acum înainte se dorește ca persoanele care vor să cumpere astfel de substanțe să poată face acest lucru doar pe baza unei rețete. Proiectul a fost deja înaintat Ministerului Economiei pentru a fi informată Comisia Europeană, ulterior acesta va fi modificat și publicat în Monitorul Oficial.”, relatează Anamaria Ianc, jurnalist Digi24.

Editor : Ș.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Pro FM
Demi Lovato, despre gustul dulce-amărui al faimei: "A fost tot ce mi-am dorit, dar m-am simțit mizerabil"
Film Now
Primul soț al lui J.Lo, dezvăluiri neașteptate: „Trebuia să ne prefacem” Ce sfaturi i-a dat cântăreței care e...
Adevarul
Sute de spărgători, dealeri de droguri și criminali, eliberați pe străzile din Marea Britanie. Reacțiile...
Newsweek
9.000 lei amendă pentru locuitorii care fac aceste lucrări la bloc. Mai mulți locatari amendați!
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
S-a despărțit de tatăl fiicei ei, iar acum iubește din nou. Rumer Willis, fotografiată în timp ce se săruta...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu