Solstițiu de vară 2024: Azi este cea mai lungă zi din an. Începe vara astronomică

Data publicării:
flori de mac si soare pe fundal, solstitiu
Solstițiul de vară are loc azi, marcând cea mai lungă zi a anului. Foto: Profimedia

Astăzi are loc solstițiul de vară, eveniment care marchează începutul verii astronomice și cea mai lungă zi-lumină din an: durata zilei va fi de 15 ore și 32 de minute, iar a nopţii de 8 ore și 28 de minute.

La 20 iunie, ora 23:51, are loc Solstiţiul de vară, moment în care longitudinea astronomică a Soarelui este de 90 grade, acesta aflându-se la 23°27' distanţa unghiulară nord faţă de ecuatorul ceresc, el descriind mişcarea diurnă pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului, potrivit www.astro-urseanu.ro, preluat de Agerpres.

Evenimentul astronomic marchează începutul verii astronomice, la această dată fiind cea mai lungă zi (parte a zilei luminată de Soare) şi cea mai scurtă noapte ale anului. În emisfera sudică, solstiţiul este plasat temporal în jurul datei de 21 decembrie, marcând începutul iernii.

Denumirea de solstiţiu („Soarele stă”) este dată de faptul că, la data respectivă, are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia. Crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopţi albe”, potrivit sursei citate.

Ce este solstițiul

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Solstiţiul reprezintă cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare sau la cea mai mică înălţime faţă de ecuator. Pământul execută atât o mişcare anuală de revoluţie în jurul Soarelui, cât şi o mişcare diurnă de rotaţie în jurul axei polilor tereştri.

Axa polilor Pământului nu este constant perpendiculară pe planul orbitei Pământului. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate inegal de Soare pe parcursul anului, fapt ce generează la latitudini medii inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.

Tradiţia şi superstiţiile privind solstiţiul de vară au rădăcini străvechi, fiind cea mai lungă zi (iluminată de Soare) a anului, considerată punct de balanţă, de răscruce, de schimbare, o zi a absolutului, înscrisă sub semnul focului, care este simbolul soarelui.

Tradiții și superstiții

Atotputernicia soarelui de la solstiţiu se celebrează, la români, prin focurile de Sânziene, aprinse pe locul cel mai ridicat. Încinşi cu brâuri de pelin, oamenii se rotesc în jurul focului, apoi aruncă aceste brâuri ca să ardă odată cu toate posibilele necazuri care ar fi să vină. Din cele mai vechi timpuri, solstiţiul de vară a constituit un mare prilej de bucurie şi sărbătoare, fiind legat de momentul strângerii recoltei. La început, serbarea coincidea cu data solstiţiului, adică 21 iunie. Mai târziu, ceremonialul fiind considerat de către biserică drept păgân, a fost mutat pe 24 iunie - ziua dedicată Sfântului Ioan Botezătorul.

În timp, Noaptea de Sânziene - cum este denumită în folclorul românesc - a devenit o serbare populară, cu caracter tradiţional, ce se desfăşoară diferit în funcţie de ţara respectivă şi chiar de regiunea respectivă. Pentru ţărani, această zi este foarte importantă pentru prognoza vremii. În credinţa populară, se crede că, dacă plouă de Sf. Ioan Botezătorul (Sânziene) sau după, este de rău augur deoarece următoarele 40 de zile va ploua neîncetat, deci recolta de grâu, alune de pădure şi salată va fi distrusă, potrivit etnologului Ion Ghinoiu, în volumul „Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român” (2000).

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vremea o ia razna din nou! Cod PORTOCALIU de ploi și vijelii în zonele astea ale României
Digi FM
Tudor Chirilă, reacție după ce tricolorii au fost învinși de olandezi: „Nu e puțin lucru. Băieții ăștia au...
Pro FM
Katy Perry, într-un costum de baie îndrăzneț, alături de Orlando Bloom. Silueta artistei, din nou în centrul...
Film Now
Richard Gere face trecerea la televiziune. Va juca alături de Michael Fassbender într-un serial produs de...
Adevarul
O şcoală din Cluj aruncă la gunoi sute de cărți? Adevărul din spatele unei știri revoltătoare
Newsweek
VIDEO Tânăr după BAC: „O să dau la Litere chiar dacă mor de foame. Asta îmi place
Digi FM
Câți bani câștiga Smiley când făcea parte din trupa Simplu: „Ne facem de râs! Strângeam bani să mâncăm la...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Jamie Foxx rupe tăcerea cu privire la boala misterioasă care aproape i-a provocat moartea: „Prețuiesc fiecare...
UTV
Emily Burghelea a fost implicata intr-un accident grav de masina. "Nu stiam daca mai am fata. Nu simteam...