Ziua Olteniei ar putea fi sărbătorită în fiecare an pe 21 martie
Data actualizării: Data publicării:
Ziua Olteniei ar putea fi sărbătorită în fiecare an pe 21 martie, potrivit unui proiect de lege care s-a discutat marţi la Comisia de Cultură din Camera Deputaţilor.
Proiectul a fost adoptat în Senat în noiembrie 2016.
Expunerea de motive, semnată de inițiatori, printre care se numără și actualul președinte al Comisiei de cultură de la Cameră, deputatul PNL Gigel Știrbu, începe cu o greșeală, potrivit cursdeguvernare.ro: „Oltenia este o regiune istorică din nord-vestul României”.
"Se instituie ziua de 21 martie - Ziua Olteniei. Sărbătorirea anuală a Zilei Olteniei va fi marcată de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter culturalartistic şi ştiinţific. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale vor sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor prevăzute, în limita fondurilor disponibile.
Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, vor include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători", se arată în proiectul adoptat de Senat.
"La sfârşitul lunii februarie a anului 1821, Tudor Vladimirescu părăseşte tabăra de la Tantareni, începându-şi lentul marş spre Bucureşti, iar în zilele de 16 şi 20 martie ale aceluiaşi an, se adresează prin două proclamatii locuitorilor Capitalei. Pe 21 martie 1821, Tudor Vladimirescu intră în Bucureşti ţinând în mâna o pâine mare, semn al păcii şi al belşugului. Aşadar, se cuvine să marcăm ziua de 21 martie, momentul în care Tudor Vladimirescu intră în Bucureşti şi coboară pe Podul Calicilor, că fiind ziua Olteniei", se arată în expunerea de motive a proiectului.