Cel puțin asta arată Barometrul Starea Națiunii, realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie. Peste 1.300 de persoane cu drept de vot au răspuns întrebărilor studiului IRES, realizat pe 25 noiembrie. Marja de eroare este de plus minus 2,8 la sută.
„Dumneavoastră sunteți mândru că sunteți român?”, a fost una dintre întrebări. 91% dintre cei care au răspuns, s-au declarat mândri că sunt români. Ei cred însă că, în general, românii sunt mai degrabă ghinioniști decât norocoși. Cu toate astea, după alegererile prezidențiale ceva s-a schimbat. Față de luna septembrie, îngrijorarea românilor cu privire la conducerea țării a scăzut de la 74% la 48%, iar cea legată de politica de la 69% la 59%.
Cu mult optimism ne uităm și la economia României următorilor 5 ani. 58% dintre români cred că starea economică a țării va fi ceva mai bună decât este în prezent. Mai mult de jumătate dintre români (58%) cred că țara se îndreaptă într-o direcție bună, spre deosebire de sub 25% câți credeau același lucru în septembrie 2014.
Puțini dintre români văd prezentul cu ochi buni. 65% dintre cei chestionați consideră că situația economică este, în prezent, proastă și foarte proastă. Dar 32 % dintre ei cred totuși că e mai bine decât în 2004 și doar 10% cred că este mult mai bine decât înainte de Revoluție.
75 % dintre respondenți consideră că, în România, este foarte greu să îți deschizi o afacere și să îți cumperi o casă. Cea mai mare problemă a țării, în momentul de față, este în opinia a 23 la sută dintre participanții la studiul IRES șomajul, lipsa locurilor de munca și corupția. Cu toate astea, doar un sfert dintre români cred că lucrurile vor merge din ce în ce mai rău.