Fundaţia "Pentru Voi" are în grijă, la Timişoara, 68 de oameni cu dizabilităţi mintale. Din cauza situaţiei lor medicale, dreptul de vot le-a fost anulat prin sentinţe judecătoreşti. Cu toate acestea, 61 dintre ei se află în continuare în Registrul Electoral şi ar fi putut vota duminică.
„Ar fi infracţiune şi sigur răspunzător este tutorele, în cazul de faţă Fundaţia Pentru Voi. Noi ne-am luat toate măsurile să nu voteze. Dar în ţară există un număr mare de persoane puse sub interdicţie. Noi estimăm undeva la 200 - 300.000 de persoane care, o parte din ele, se regăsesc pe listele electorale”, a spus Laila Onu, directorul Fundaţiei Pentru Voi.
Primarul Timişoarei susţine că listele electorale nu au fost actualizate din vina Biroului electoral Judeţean, care nu ar fi anunţat primăria că 61 de cetăţeni au primit interdicţie de a vota. Prefectul de Timiş îl contrazice şi spune că era datoria primăriei să facă modificările.
„Ar fi trebuit să se înştiinţeze Direcţia de Evidenţă a Populaţiei pentru a se opera în listele permanente”, a spus Nicolae Robu, primarul Timişoarei. „Modificările în Registrul Electoral nu se fac ca urmare a ceea ce spune Biroul Electoral Central sau Judeţean, fiecare primărie are responsabilitatea modificării în acest Registru Electoral”, a spus Eugen Dogariu prefectul judeţului Timiş.
La sesizarea Fundaţiei "Pentru Voi, Autoritatea Electorale Permanente face verificări la Direcţia de Evidenţa Populaţiei din Timişoara. „Cu siguranţă au ajuns la doamna care îi are în asistenţă, dar nu a ajuns la primărie şi primăria a neglijat acest aspect”, a declarat Nicolae Amzoi, preşedintele Regionalei Vest a Autorităţii Permanente Electorale.
Dacă se descoperă că pe listele electorale sunt prezente persoanele care nu au drept de vot, primăria riscă o amendă de până la 2.500 de lei.