Începe lupta globală cu pensiile. Perspectivele pentru venitul mediu din timpul pensionării devin din ce în ce mai întunecate. Chiar dacă economia mondială este în plină expansiune, generaţiile viitoare de pensionari nu vor putea trăi fără grija zilei de mâine.
Cheltuielile publice cu pensiile au crescut cu aproximativ 1,5% din PIB, din anul 2000 încoace. Nu este un procent generos, dar chiar şi aşa este de aşteptat să se reducă substanţial în viitorul apropiat, arată cel mai recent raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Iar asta pentru că vârsta medie a populaţiei continuă să crească, iar Guvernele vor fi presate să strângă sacul cheltuielilor cu pensiile. Generozitatea a ajuns la limită, iar acum se caută soluţii.
În urmă cu doi ani, pentru fiecare 100 de persoane cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani, erau 28 care aveau 65 de ani sau mai mult, adică vârsta medie de pensionare. Până în 2050, studiile arată că acest raport va creşte până la 53 de persoane.
Este o cifra îngrijorătoare pentru majoritatea ţărilor bogate, care s-au conformat şi au adoptat deja reforme în ultimii ani pentru a reduce generozitatea sistemelor obligatorii de pensii, publice sau private, potrivit The Economist.
De exemplu, în ultimii doi ani, o treime dintre ţările membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică au schimbat nivelurile de contribuţie la pensiile private, în timp ce trei ţări şi-au majorat vârsta de pensionare. Din 2060, în aproximativ jumătate dintre cele 35 de state membre, bărbaţii vor lucra cu un an şi jumătate mai mult, iar femeile cu doi ani.
Totuşi, în unele ţări precum Coreea de Sud, oamenii continuă să munceasă chiar şi timp de un deceniu peste vârsta legală de pensionare. Şi asta pentru că pensiile, deşi scot mulţi bani din buzunarele statelor, nu sunt suficient de mari pentru a concura cu salariile.
Rata netă de înlocuire, adică venitul după pensionare ca procent din salariu, pentru persoanele cu venituri medii este deja în scădere în multe ţări. Marea Birtanie se poziţionează acum la extrem, cu o rată de înlocuire de doar 29. Practic o persoană ia ca pensie sub 30% din venitul pe care îl avea ca angajat. Este de peste două ori mai puţin decât media statelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, de 63%.
Pe de altă parte, pensionarii din unele țări europene încă obțin beneficii generoase. Cei din Franța se bucură de o rată de 75%, în timp ce vârstnicii din Olanda se aşteaptă la peste 100%. Experţii spun însă că o astfel de creştere este puţin probabil să dureze.
FOTO: Agerpres