Cu telegondolă, dar fără utilități și cu prea puțini turiști. Stațiunea Pasul Vâlcan din județul Hunedoara bate pasul pe loc de ani buni. Nu se dezvoltă, pentru că turiștii nu se înghesuie să schieze aici. Dacă ar vrea, nu ar avea însă unde să se cazeze sau să mănânce, pentru că nimeni nu investește aici. Acum, primăria Vulcan face o nouă încercare de a atrage investitori. Scoate din nou la licitație, pentru a doua oară, 40 de parcele de teren, pe care pot fi ridicate pensiuni care să îi atragă pe turiști.
Inaugurată cu mult fast în 2011, telegondola de 8 milioane de euro de la Vulcan trebuia să fie primul pas spre un viitor prosper al staţiunii. Dar, timpul a trecut, iar investitorii nu au mai apărut. Acum, după 7 ani, staţiunea este în continuare pustie, fără apă sau electricitate.
Primăria încearcă să atragă investitori, aşa că va scoate din nou la licitaţie cele 40 de parcele ce pot fi concesionate pe 49 de ani. De această dată, însă, a mai îndulcit condiţiile.
Andrada Velciov, jurnalist Digi24: Investitorii pot să liciteze acum nu doar o parcelă, ci mai multe loturi de câte 200 de metri pătrați fiecare, iar prețul de pornire la licitație petnru un metru pătrat de teren a fost și el scăzut considerabil.
Cristian Merișanu, viceprimar Vulcan: Am redus și prețul de licitație, care inițial a fost 1,5 euro și jumătate. 2,80 lei ar fi cel mai ieftin în Pasul Vâlcan, un număr de 30 de parcele, iar la Trei Fagi este chiar mai ieftin, 1,5 lei metrul pătrat pe an.
Multe din problemele din trecut încep încet-încet să fie rezolvate.
Cristian Merișanu, viceprimar Vulcan: Utilitățile încă sunt o problemă, nu sunt cu totul încă rezolvate, partea de energie electrică era cea mai importantă, și probabil se va rezolva și alimentarea cu apă, pentru canalizare sunt și alte soluții care pot fi folosite până la momentul la care se va rezolva.
„Nu este apă, nu este curent”, spune un localnic.
Tot ca un impuls pentru oamenii de afaceri din Valea Jiului, la începutul lunii iulie, în Pasul Vâlcan va fi organizat un campionat mondial de long board, la care vor participa peste 150 de concurenţi din 20 de țări.