Şoferi care depăşesc pe linie continuă, circulă pe contrasens sau blochează banda destinată echipajelor de urgenţă. Câţi dintre noi nu am văzut sau filmat astfel de scene. Legea din România nu permite însă şi amendarea şoferilor pe baza acestor înregistrări.
Mulţi dintre noi avem impresia că dacă folosim telefonul mobil şi fotografiem în trafic diferite nereguli pe care apoi le punem pe reţelele de socializare, poliţia i-ar putea pedepsi pe cei care sunt vinovaţi.
Nimic mai fals. Legea la noi nu permite decât folosirea mijloacelor video omologate de poliţie.
Acest şofer de exemplu este filmat cu o cameră amplasată de un coleg din trafic pe bordul maşinii. Autoturismul îl depăseşte pe linia dublă continuă. Evită la limită o altă maşină. În mod normal imaginile pot fi suficiente pentru suspendarea permisului auto. Pentru că scenele nu sunt filmate însă de radarul poliţiei, şoferul nu poate fi pedepsit. Iar exemplele pot continua...
În urmă cu aproape două săptămâni, pe Autostrada Soartelui, zeci de şoferi au fost filmaţi când mergeau pe contrasens pe banda de urgenţă, în urma unui accident de circulaţie. Imagini au existat dar poliţiştii nu au putut pedepsi niciun şofer.
Atunci, echipajele de salvare au ajuns greu la locul accidentului pentru că maşinile au blocat calea de acces. În Germania, de exemplu, o astfel de situaţie este tratată cât se poate de serios de şoferi care trag autoturismele pe margine formând un culoar de acces pentru salvatori.
În România, cei care încalcă legea în trafic, pot fi pedepsiţi doar în situaţii limitate.
Ce spune legea: „Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier. Constatarea contravenţiilor se poate face şi cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic.” (Sursa: Codul Rutier)
O modificare a Codului Rutier este dorită de agenţi, dar până acum o formă finală nu a fost încă votată de parlamentari.