Firmele care ridică maşini abia așteaptă ca un șofer să parcheze în stația de taxi amenajată de primărie. În câteva minute, autoturismul este ridicat pe platformă, chiar dacă spațiul de parcare rămâne veșnic neocupat. Taximetriștii își așteaptă clienții tot în mijlocul intersecției, la câțiva metri distanță de spațiul destinat lor.
Într-un oraș sufocat de mașini, o situație absurdă face ca patru locuri de parcare să rămână în permanență goale, iar oamenii să parcheze pe trotuar de teamă să nu le fie ridicate mașinile.
Amenzile date de Poliţia Rutieră nu îi sperie prea tare pe taximetrişti. Ei plătesc cel mult 210 lei, în timp ce şoferii cărora li s-au ridicat maşinile pentru că au parcat pe locurile de taxi trebuie să scoată din buzunar de trei ori mai mulţi bani.
Ca într-un joc de-a șoarecele şi pisica, taxiurile revin pe trecerile de pietoni la doar câteva minute după ce pleacă poliţia.
Centrul vechi al Bucureştiului era un spaţiu care, pentru o vreme, a fost teritoriu interzis pentru şoferi. Până când s-a creat o breşă.
Odată calea deschisă, tot mai mulţi şoferi au revenit în centrul vechi, un spaţiu care, teoretic, este rezervat pietonilor.
În Bucureşti sunt doar 450.000 de locuri de parcare amenajate, la 1,3 milioane de autoturisme înmatriculate. În plus, infrastructura rutieră a Capitalei este dimensionată pentru doar 200.000 de maşini.