Multe dintre rampele pentru persoane cu dizabilităţi sunt construite doar ca să nu fie amendată primăria. Într-un sat din Vaslui, bătrânii şi infirmii se târăsc la propriu pe scări ca să ajungă la medicul de familie. Edilul are un singur răspuns la chinul oamenilor: rampa este prea abruptă pentru că localitatea este într-o zonă cu relief accidentat.
Ioan Mătasă, pacient: „Asta e singura cale de acces. Într-un picior așa. Păi nu aș putea. Nu e niciun punct de sprijin. Uitați-vă cum cum arată aceste scări.”
Ioan Mătasă are 44 de ani şi fiecare pare mai greu decât precedentul. Din cauza diabetului a ajuns invalid şi aproape fără vedere. Se simte umilit de fiecare dată când trebuie să meargă la medicul de familie. Dispensarul are rampă pentru persoane cu dizabilităţi, dar a fost făcută doar pentru că cere legea.
Ioan Mătasă, pacient: „Acesta este rampa. Dar uitaţi-vă cum e făcută.”
Omul a trimis sesizări încă de acum cinci ani primăriei. Răspunsul nu îl ajută deloc.
Vasile Tărăgan, primar Buneşti- Avereşti: „Este o poziţionare geografică, o diferenţă de nivel. O să încercăm să facem o rampă mai de calitate, mai accesibilă, să vedeţi ce diferenţă de nivel este.”
Sătul de promisiuni, bărbatul invalid şi-a spus povestea pe internet. O doamnă de la Direcţia de Sănătate Publică Vaslui a venit în control. Şi ea s-a descurcat greu pe scara dispensarului, dar medicul de familie din satul Avereşti nu este impresionat.
-Cum vi se par treptele şi intrarea?
Reprezentant DSP: Inaccesibile.
-Se vor lua măsuri? O să faceţi o sesizare?
Reprezentant DSP: Întâi vom face controlul şi apoi vom dispune măsuri.
Dan Lascăr, medic de familie comuna Bunești-Averești: „E un dispensar de pe vremuri. Sigur că imaginile vorbesc de la sine, dar pe de altă parte consider că e un pic exagerat.”
La dispensarul din Avereşti sunt înscrişi 2.900 de pacienţi, mulţi dintre ei în vârstă.