Câteva sute de oameni lucrează noapte de noapte pentru ca autobuzele, tramvaiele şi troleibuzele din Capitală să fie gata de traseu la prima oră a dimineţii. După ce se retrag, maşinile sunt spălate şi verificat în amănunt de maiştri. Reporterii Digi24 au stat câteva ore alături de angajaţii RATB care au grijă ca autobuzele şi tramvaiele să fie pregătite la ora 4.00.
Depoul Alexandria. Ora 23.30. Tramvaiele care au circulat prin tot Bucureştiului se retrag unul câte unul pentru a fi spălate şi verificate din punct de vedere tehnic. Fiecare conductor de tramvai stă la coadă pentru a-şi lăsa vehiculul la locul lui. Fiţă Udeanu lucrează de 20 de ani la RATB. Face drumul spre depou cu ochii închişi.
Udeanu Fiţă, şofer de tramvai: „ Ultima cursă. Fiecare e poziţionat pe porţiunea lui, încât să poată ceilalţi să treacă să le facă ciclograma de seară, adică reparaţii, curăţenie.”
Nicolae Răsuceanu, sef depou Alexandria: „La intrarea în depou avem un primitor vehicul care preia vagonul, este verificat din punct de vedere al stării de vandalism, este preluat de maistru şi în cursul nopţii se remediază problema respectivă.”
Cea mai importantă parte este verificarea frânelor şi a roţilor.
Muncitor: „Pornim cu bulanele mici ale roţilor, după aceea cu cele mari şi verificăm planşa să fie egală pentru a nu fi nicio deplasare. După ce face băiatul comanda la patină, când strigă patina, o verificăm la urmă şi coboară, şi trebuie verificată distanţa, e un reglaj special, distanţa dintre şină şi patină.”
Cu toate că baza materială lasă de dorit, muncitorii care lucrează în depouri fac tot ce e posibil ca tramvaiele să fie în stare bună.
Gheorghe Duhan, maistru atelier: „Este foarte deficitară, se aduc piese, dar se aduc foarte puține, nu sunt suficiente. Prima cauză ar fi boghiuri de motoare, cu asta ne confruntăm, sunt foarte scumpe, calitatea reparației nu prea este corespunzătoare pentru că nici nu fac măcar kilometri garantați.”
La fel ca tramvaiele, autobuzele sunt şi ele verificate. Fiecare autobuz din cele 120 de vehicule care se retrag la Autobaza Nordului este testat. Totul durează 30 de minute.
Ilie Drăghiciu, maistru: „În momentul acesta a intrat autobuzul pentru control îngrijire zilnică. Șoferul trebuie să asculte sfaturile și indicațiile lor pentru a verifica instalația de iluminat interior exterior, sistemul de frânare.”
Cele 712 autobuze, 255 de tramvaie şi 155 de troleibuze se retrag până la miezul nopţii în 11 depouri şi 8 autobaze. La ora 4 toate vehiculele sunt gata de plecare. Zilnic, 600.000 de bucureşteni circulă cu vehiculele RATB.