Prima zi de primăvară le-a adus o surpriză zecilor de călători care s-au îmbarcat de dimineaţă în trenul spre Constanţa. CFR Călători a pus în circulaţie primele vagoane modernizate după cinci ani de pauză.
Întregul interior a fost schimbat, are sistem de informare a călătorilor şi aer condiţionat. 1,4 milioane de lei costa recondiţionarea unui singur vagon. Iar CFR Călători îşi propune să pună în circulaţie 30 de astfel de vagoane până la finalul anului
Iosif Szentes, directorul general al CFR Călători: „Avem nevoie de 35 de milioane de lei pentru vagoanele de clasa a doua, 25 de vagoane, şi 7 milioane pentru vagoane de clasa întâia. Avem aprobate sume pentru 14 vagoane, urmând să suplimentăm”.
Vagoane modernizate vor circula din Capitală spre Craiova, Buzău, Braşov şi Constanţa.
În plus, şefii de la CFR Călători vor să crească confortul, tot în acest an, şi în alte 15 vagoane capabile să circule cu 200 de kilometri la oră. Investiţia ajunge la 7,5 milioane de lei.
Cum locomotivele şi vagoanele companiei de stat au o vechime cuprinsă între 25 şi 40 de ani, şefii CFR Călători speră ca în vară să dea drumul şi licitaţiei pentru a cumpăra 83 de trenuri electrice şi 27 de automotoare noi. Jumătate din banii necesari, aproape 270 de milioane de euro, ar putea veni de la Bruxelles.
Iosif Szentes, directorul general al CFR Călători: „10% poate reuşim să asigurăm din economiile noastre la CFR Călători. Pentru diferenţa de 40% trebuie o schemă de ajutor de stat”.
Cu o floare nu se face, însă, primăvară, spun călătorii, care critică, în principal, întârzierile mari ale trenurilor.
Pentru ca trenurile să prindă viteză este nevoie însă de repararea şinei.
Dan Costescu, ministrul Transporturilor: „Pentru reparaţii capitale au fost planificate la calea ferată undeva la 150 de milioane de lei. Este de 10 ori mai mult decât în exerciţiul bugetar anterior”.
Cu aceşti bani s-ar putea repara aproape 30 de kilometri de cale ferată. România are, însă, aproape 8700 de kilometri de şină restanţi la reparaţii.